Drahé pečivo? Ještě není konec, varuje analytik. Nastínil, jak je možné růst cen omezit

Drahé pečivo? Ještě není konec, varuje analytik

Vysoké ceny energií, ale i dalších komodit, se propisují do zdražování potravin. Výjimkou není ani pečivo. Podle agrárního analytika Petra Havla se zatím rostoucí ceny zcela nezastaví, naopak můžeme čekat další nárůst. Chleba za dvě stě korun je ale prý dramatický scénář.

„Na našem trhu začaly ceny základních pekárenských produktů stagnovat, ale vypadá to, že ještě není konec. Teď se totiž začne vyrábět ze surovin, které jsou ze sklizně, jež byla zatížená vyššími náklady,“ varoval ve Zprávách Plus Havel.

Záleží však podle něj také na tom, jak to dopadne se zastropováním cen energií. „Energie jsou největším nákladem výroby chleba a pečiva,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS. Zastropování cen by se mělo týkat malých a středních firem. „To by pekařům mohlo pomoci,“ dodal s tím, že na vývoj si ale musíme počkat.

Krach by mohl znamenat i nedostatek potravin. Česko totiž nemá dostatečně rozvinutou jejich lokální produkci, varovala i Asociace soukromého zemědělství ČR, jež sdružuje hlavně menší farmáře.

Není chleba jako chleba

Katastrofické scénáře o tom, že chleba bude stát 100 až 200 korun, prý nehrozí. Alespoň v období několika příštích let ne. „Je ale třeba rozlišovat, o jakém chlebu mluvíme. Za stovku byl chleba už před válkou – řemeslný, ze speciální mouky nebo s vyšší hmotností než jen jedno kilo,“ dodal. „Konzumní chleba kmínový nebo Šumava se ke stovce určitě nedostanou. Platí to i pro rohlík a housku, i když ceny ještě porostou,“ uzavřel.

Tagy: