Hospody a pravidla (zdroj: CNN Prima NEWS)
Přehazování zodpovědnosti jako horký brambor. Tak vypadá v posledních dnech vyjednávání podmínek pro otevření zahrádek hospod a restaurací. Ty se otevřou v pondělí 17. května. Jenže restauratéři pořád řeší několik nejasností. Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil, že by mohlo dojít do pondělí k dalším změnám.
Po několika měsících si budou moct dát na zahrádce pití či jídlo pouze zákazníci, kteří se prokážou negativním testem na COVID-19, dokladem o očkování anebo o prodělané nemoci v posledních 90 dnech. Přitom ještě ve středu platilo, že zodpovědnost za dodržování pravidel přebírají hospody nebo restaurace.
„Hostinský je ten hlavní, který podnik řídí, a proto je jasné, že on by měl testy kontrolovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.
Hospodští ale tvrdili, že po hostech osvědčení o negativním testu vyžadovat nemohou. Po dohodě s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou tak přišli s jiným řešením. „Budeme zodpovídat za to, že v podnicích vyvěsíme informaci o tom, že budeme obsluhovat pouze hosty, kteří splňují dané požadavky,“ vysvětlil majitel restaurace Luboš Kastner. Zodpovědnost tak rázem přešla na zákazníky.
Vypnutí nemusí být technicky možné
V pondělním prohlášení kabinetu navíc stálo, že restaurace nesmí na zahrádkách poskytovat wifi připojení. Ještě ve čtvrtek ráno ve vysílání CNN Prima NEWS ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček zákaz obhajoval. „Naším cílem není, aby se na zahrádkách shromažďovali mladí lidé, dali si jedno pivko a seděli tam tři hodiny,“ prohlásil.
Jenže restauratéři upozorňují, že pokladní systémy často fungují právě díky wifi připojení, a tak by její vypnutí nebylo technicky možné. Po pěti hodinách tak premiér Andrej Babiš ministrova slova zpochybnil. „Historicky v nařízení bylo, že má být wifi vypnuté. Nyní si však myslím, že už to potřeba není,” uvedl premiér.
Restaurace se připravují na další omezení, jako je například maximální počet lidí u stolu nebo omezená otevírací doba do desíti hodin večer.