Jemenští povstalci vyhlásili válku Izraeli. Při palbě od Rudého moře trefují cizí státy

Jemenská povstalecká skupina Hútiové, která ovládá podstatnou část blízkovýchodní země, vyhlásila v úterý válku Izraeli. Jde ale o symbolické prohlášení, Hútiové totiž ostřelují Izrael od začátku jeho války s Hamásem. Jenže rakety z Jemenu často minou cíl. Což nelibě nesou další hráči v regionu.

Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, prokletí Židů, vítězství islámu. To jsou hlavní slogany rebelské skupiny Hútiové, která v roce 2015 provedla převrat v Jemenu a uvrhla zemi do občanské války. Není proto překvapením, že se Hútiové při současné situaci na Blízkém východě chopili další příležitosti vymazat Izrael z mapy.

Hútiové vyhlásili v úterý oficiálně židovské zemi válku. S diplomatickým zpožděním. Skupina totiž pálí rakety na Izrael už od začátku jeho konfliktu s teroristickou organizací Hamás. „Ujišťujeme Izrael, že raketové i dronové útoky budou pokračovat,“ uvedli Hútiové v oficiálním prohlášení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael chce zničit Hamás. To by ale musel poslat agenty do Kataru, Libanonu i Egypta

Saúdská Arábie v pozoru

I když ale povstalecká skupina vládne hlavnímu městu Jemenu, nedá se říct, že by válku Izraeli vyhlásil Jemen jako takový. USA i Saúdská Arábie nadále považují za vládnoucí složku Jemenu sesazenou vládu, která s povstalci bojuje.

Saúdská Arábie ostatně vnímá skupinu Hútiové jako teroristickou. Jemenská povstalecká skupina je totiž součástí takzvané Osy odporu – formace militantních organizací podporovaných Íránem. A Teherán je na Blízkém východě přímý konkurent Rijádu.

Saúdská Arábie také špatně nese jemenskou raketovou palbu na Izrael. Hútiové totiž odpalují střely z obrovské dálky, při cestě letí právě přes největší blízkovýchodní zemi a někdy ne tak úplně trefí cíl.

Začalo to 19. října, kdy americké lodě sestřelily čtyři rakety a několik dronů, které opustily území Jemenu. Protivzdušná obrana Saúdské Arábie sestřelila pátý projektil. Informoval o tom americký thin-tank Quincyho institut pro odpovědné státnictví.

Palba mimo

Větší poprask už rozpoutala střela z 27. října. Jemenští povstalci tehdy podle Tel Avivu a USA s největší pravděpodobností pálili na Izrael, jenže omylem trefili Egypt. Raketa trefila letovisko Taba, což šokovalo i české turisty v zemi, kteří se následně snažili kvapně dostat domů.

Nejspíš to ale tehdy nebylo naposledy, co Hútiové tak trochu minuli cíl. Společně s úterním vyhlášením války Izraeli vylétly z Jemenu další rakety a drony. Tel Aviv potvrdil, že jeho protivzdušná obrana na útok reagovala, neupřesnil ale, kdo je za něj zodpovědný. Nedošlo k žádným zraněním a zřejmě k žádným větším škodám. Upozornil na to list The New York Times.

Jenže raketa měla podle všeho dopadnout i do sousedního Jordánska. Na sociální síti X o tom informoval mediální účet Visegrad 24.

Během občanské války v Jemenu to nejdříve vypadalo, že se Hútiové zmocní celé země. Do konfliktu se ale v roce 2015 zapojila koalice vedená Saúdskou Arábií, kterou podporují i Spojené státy. Konflikt ale pozbývá inzenzitu klasické války, z nedostatečného tlaku koalice tak v současnosti těží spíše Hútiové.

Členů organizace je na Blízkém východě až 200 tisíc. Skupina ale pozbývá jednotné velení. Region je podobnými militantími organizacemi prošpikovaný.

Tagy: