Je to jako sex s nafukovací pannou, říká o on-line koncertech zpěvák Daniel Landa

Zpěvák Daniel Landa je obvykle považován za symbol kontroverze a rebelie. Nechyběl ani na demonstraci proti vládním nařízením na pražském Staroměstském náměstí, která se konala minulou neděli. Koronaviru se prý nebojí a rozhodně nesouhlasí s rušením koncertů. Žádné on-line vystoupení po vzoru svých kolegů ovšem nechystá.

„Občas vylítnu při závodech ve 180kilometrové rychlosti do lesa. Tam si zvyknete na to, že smrt je blízko. Mám jiný typ strachu – o to, co se s námi všemi stane. Mluvíme jen o devastaci, která může nastat v přeplněných nemocnicích. Ale pak je tady druhá devastace. Tato vlna smete stovky tisíc lidí minimálně,“ řekl zpěvák Daniel Landa s tím, že o tom tady nikdo nemluví.

Hodnotit poslední kroky vlády i jiných činitelů však nechce. „Já to nechci vůbec hodnotit v rámci své pozice. Shromažďoval bych sílu, intelektuální, lidskou, myšlenkovou, a pak se ohlédl,“ zdůrazňuje. Všechna opatření prý přijímá. „Já je dodržuju, protože já nikam nechodím, jsem doma, jezdím na motorce, jdu od domu k domu, jsem takový samotář,“ vypráví. Jediné, co mu chybí, je, že nemůže hrát.

„Já nevím. Je celá řada světových vědců, kteří mluví nějak, pak jiní mluví jinak, a to nás občany znervózňuje. Dva silné proudy. Ale ten druhý proud, tak jsou taky tituly, obrovské zkušenosti a teď najednou ten názor někdo potlačuje a mě to znervózňuje. Samozřejmě dodržujeme pravidla, ale proč vedle toho nedebatovat, jestli neexistuje nějaké jiné řešení,“ říká.

Nechci porušovat nařízení

Daniel Landa se objevil i na nedávné demonstraci na pražském Staroměstském náměstí, jejímž účastníkům bylo později vytýkáno, že se chtěli hlavně poprat. „Tomu já nevěřím a jsem si poměrně jist, že ti lidé z fotbalových ochozů chtěli demonstrovat svoji jednotu a mír v rámci protestu,“ tvrdí.

„To, že se to zvrhlo, to rozpoutali čtyři lidi, takže nikdo mi nebude vyprávět, že tam někdo přišel udělat bordel. To odmítám. Mrzí mě, že se to nepovedlo, že se neudržely rozestupy. Naštěstí to můžu říct, protože nejsem svolavatel a přišel jsem se jen podívat,“ pokračoval.

Že by 28. října přišel na Hrad stejně jako jeho kolega Daniel Hůlka, však vyvrátil. „Nechci porušovat nařízení. Vzhledem k tomu, že hradní oslava nebude, tak nemám důvod se tam teď chodit procházet,“ říká.

Místo toho bude skládat hudbu. Ačkoliv mu koncerty chybí, přenosy vystoupení prostřednictvím sociálních sítí nechystá. „On-line koncerty asi ne, to je jako sex s nafukovací pannou. Ale skládám písně, který se týkají duše národa, naděje, takže ty písničky vznikají lépe,“ dodal.

Tagy: