Špatná zpráva pro milovníky piva. Kvůli suchu a extrémním teplotám se snižuje úroda hlavních surovin potřebných pro výrobu zlatavého moku. Pokud se počasí neustálí, může to vést až ke zdvojnásobení cen piva.
Sladový ječmen je klíčová složka pro výrobu několika druhů piv. Kvůli rostoucím teplotám a suchu, na které je ječmen obzvlášť citlivý, mohou výnosy z úrody poklesnout až o sedmnáct procent. Alespoň před tím varovali vědci z britské University of East Anglia. Ti zjišťovali, co se stane s pivním průmyslem, pokud nastane dlouhodobé sucho. Současný trend počasí podle nich může reálně způsobit méně úrody v některých zemích, mezi ně patří i Česko. Méně úrody logicky znamená zdražování, v tomto případě až dvojnásobné zvýšení cen oblíbeného alkoholického nápoje.
Výsledky vědci publikovali ve vědeckém časopise Nature Plants. Jsou založené na počítačových simulacích, které zohledňují průměrnou produkci ječmene mezi roky 1981 a 2010. Pokud by se klimatické podmínky zmírnily, zdražovalo by se v průměru „jen“ o 15 %. Podle profesora Dabo Guana nemá vést tato studie k tomu, abychom pili pivo, dokud je, ale aby se lidé zamysleli nad tím, jak změnu klimatu zastavit nebo alespoň zpomalit.
Autor: Veronika Mašková