Britský zubař Dr. Mervyn Druian z londýnského Centra pro kosmetickou stomatologii tvrdí, že po vyřazení některých potravin z jídelníčku u některých pacientů došlo k nárůstu známek zubního kazu. Řada z těchto pacientů následuje veganskou stravu. Tisíce lidí se nedokáží řádně zotavit po zasažení mozkovou příhodou z důvodu, že jsou osamělí. Informoval o tom server Daily Mail.
Jak souvisí veganství s vyšší kazivostí zubů?
Lidé při veganské stravě mohou trpět nedostatkem proteinů (bílkovin) a vápníku, které jsou nezbytné pro udržení zdravého chrupu. Britský dentista také varuje před tím, že někteří vegani mají sklon jíst více sladkých a škrobovitých potravin jako je ovoce, nejrůznější zrní a obiloviny.
Tyto potraviny pak způsobují bakterie v zubním plaku produkující kyseliny, které mohou poškodit sklovinu. „Protože veganství raketově roste, sledujeme více pacientů s erozemi a kazy,“ uvedl Druian. „Není to jen nedostatkem vitaminů, ale také změnou potravin, kterou nastolí.“
Sociální interakce je součástí dlouhodobé rehabilitace
Podle přední britské charitativní organizace zaměřující se na problematiku mozkové mrtvice se tisíce lidí nedokáží po jejím zasažení znovu zotavit z důvodu, že jsou osamělí.
Sociální interakce je nedílnou součástí dlouhodobé rehabilitace, říká Juliet Bouverie, generální ředitelka The Stroke Association (Asociace pro mrtvici). Podle nového průzkumu zahrnujícího tisíc přeživších, které zasáhla mrtvice, se osm z deseti obětí příliš bojí opouštět domov, protože mají strach z opětovné mozkové příhody.
Jeden z pěti potom tyto obavy udržuje v tajnosti, protože s nimi nechce zatěžovat rodinu nebo přátele. Studie však naznačují, že osamělost může zvýšit riziko smrti až o třetinu.
„Jedna z nejlepších věcí, které můžete udělat pro někoho, kdo prožil mozkovou mrtvici, je vzít ho ven, aby se potkal s jinými přeživšími,“ uvedla paní Bouverieová. „Ve Velké Británii existuje přes šest set klubů a skupin nabízejících nejrůznější aktivity, rady a podporu pro ty, kteří prodělali mrtvici.“