Z areálu londýnské univerzity Goldsmiths, University of London, zmizí veškeré produkty z hovězího masa a za plastové lahve nebo kelímky budou studenti muset zaplatit extra poplatek navíc. Tyto kroky jsou součástí úsilí vysoké školy v boji proti klimatické změně, uvedl server The Telegraph.
V univerzitním kampusu Goldsmiths si tak studenti od příštího měsíce nebudou moci pochutnat na typických burgerech, lasagních, chilli con carne nebo tacos, které budou staženy z nabídek tamních obchodů a kaváren. Na jednorázové plastové kelímky a láhve s vodou bude navíc uvalen další poplatek ve výši 10 pencí (necelé 3 koruny).
Uhlíkově neutrální do roku 2025
Tyto kroky jsou součástí nově nastartované univerzitní snahy stát se uhlíkově neutrální do roku 2025, která zahrnuje stavbu většího počtu solárních panelů a přechod na „čisté“ dodavatele energie. Přezkoumána má být také výuka, tak, aby studentům nabídla více možností pro studium klimatické změny.
Nová vedoucí kampusu Goldsmiths profesorka Frances Cornerová uvedla, že „deklarování o klimatické nouzi nemůže být pouze prázdnými slovy“. Zákaz hovězího masa je jejím prvním oznámením poté, co v srpnu převzala novou funkci.
Novou vedoucí je „módní aktivistka“
„Rostoucí celosvětové volání po tom, aby organizace braly vážně svou zodpovědnost za zastavení klimatické změny, nelze ignorovat,“ uvedla Cornerová, která byla dříve vedoucí fakulty módy, prosazuje etický design a sama sebe popisuje jako „módní aktivistku“.
Dříve například varovala před nebezpečím nošení falešné kožešiny, když poukazovala na to, že její nošení pak dělá „kulturně přijatelným“ i nošení kožešiny pravé.
Ačkoliv je proklamovaný zákaz hovězího masa na jednu stranu vítán klimatickými aktivisty, druhou stranou je kritizován jako příliš zjednodušený přístup k problematice. Viceprezident Unie národních farmářů Stuart Roberts uvedl, že je „nedostatek pochopení v pohledu na britské hovězí a hovězí produkované jinde. Uvedl také, že unie pobízí veřejné instituce, jako jsou školy a univerzity, aby podporovaly lokálně produkované potraviny.
„Řešení klimatické změny je jednou z největších výzev naší doby, ale vybrání jedné potraviny je zjevně příliš zjednodušujícím přístupem,“ uvedl.
Na snížení konzumace masa tlačí i další univerzity
Goldsmiths, která spadá pod University of London, je zatím poslední univerzitou, která přikročila k odstranění hovězího masa v rámci svého kampusu ve snaze o snížení uhlíkové stopy. Například Univerzita v Cambridge přestala se servírováním hovězího či jehněčího masa už v roce 2016, přičemž místo toho „propaguje konzumaci více vegetariánské a veganské stravy“.
Ulster University, University of East Anglia a řada dalších škol v Oxfordu a Cambridge zase představila „pondělky bez masa“. Westminsterská univerzita nabízí speciální věrnostní program, v rámci něhož za čtyři zakoupená vegetariánská jídla dostane student jedno další zdarma.