Zprávy o cenách plynu nejsou reálné, zlobí se Fiala. Energetický debakl, zní z opozice

Statistiky, podle kterých ceny plynu v Česku ve druhém pololetí loňského roku vzrostly nejvíce z celé Evropské unie, označil premiér Petr Fiala (ODS) za „matení veřejnosti“. V následujících týdnech si hodlá pozvat zástupce organizací, které čísla tvoří. Premiér to řekl na středeční tiskové konferenci po jednání vlády.

O rapidním meziročním zdražení plynu informoval evropský statistický úřad Eurostat. Růst cen plynu v Česku dle něj ve druhém pololetí 2022 činil 231 procent, o téměř 70 procentních bodů více než ve druhém Rumunsku. Jen dvě země se podle Eurostatu vyhnuly zvýšení o více než 20 procent, a to Chorvatsko (14 procent) a Slovensko (18 procent).

Proti podobným statistikám Eurostatu, které se však týkaly elektřiny, se v úterý ohradili někteří tuzemští dodavatelé. Podle společností ČEZ a E.ON platila drtivá většina jejich zákazníků výrazně méně, než ve své zprávě evropský úřad uvádí. Vůči číslům o plynu se ohradil i český předseda vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Spolupráce s americkou armádou bude snazší. Česká vláda schválila obrannou dohodu s USA

„Kdo dělá chybu, musí být odhalen. Pozvu si zástupce energofirem, ale i orgánů, které se podílejí na statistických číslech, a budeme se bavit o tom, proč ta čísla neodpovídají realitě,“ řekl Fiala.

Na zveřejněná data reagovala už i opozice. První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček statistiku označil za „energetický debakl“.

Tagy: