Psí hrdina z Ukrajiny málem zemřel. Ovčák Rambo prodělal náročné operace a zase pomáhá

Tříletý německý ovčák Rambo se po svém zranění na ukrajinské frontě zotavuje v Maďarsku. Musel podstoupit řadu náročných operací a přišel o ucho. Po doléčení má pomáhat dětem bojovat se šikanou a policii asistovat při prevenci kriminality.

Rambo doprovázel skupinu ukrajinských vojáků na frontové linii. Po raketovém útoku jej střepiny zasáhly do hlavy, potrhaly mu její pravou stranu a nebylo jisté, zda takové zranění přežije. Podstoupil však urgentní operaci, která mu život zachránila.

ČTĚTE TAKÉ: Zoufalství po výbuchu Kachovky: Reportér ukázal záchranu zvířat. Psa vysvobozovali marně

Nyní Rambo cvičí u budapešťské městské policie v sousedním Maďarsku. Podle podplukovnice Marie Steinové se učí, jak komunikovat s dětmi, staršími a postiženými lidmi. Časem by se měl zapojit do programu prevence kriminality a šikany.

„Měl by naučit mladé lidi větší toleranci a respektování vzájemných odlišností,“ uvedla pro agenturu AP podplukovnice. „V dnešní době se bohužel stává, že se děti navzájem zesměšňují, protože nosí brýle, protože mají rovnátka, protože jejich uši vypadají divně... Zkrátka protože jsou jiné,“ řekla.

„S Rambem bychom mohli dětem ukázat, že je zraněný, je jiný, ale může dělat stejné věci jako ostatní psi,“ uvedla Steinová.

Ovčákovi museli veterináři odoperovat několik zubů a amputovat pravé ucho. „Prošel také výcvikem, aby se socializoval s ostatními psy, ale jeho náklonnost k dětem byla od začátku očividná,“ uvedla šéfka Nadace na záchranu německých ovčáků Violetta Kovacsová.

Rambo je podle podplukovníka budapešťské městské policie Gyula Deska přátelský a dobromyslný.  „Práce s ním ale vyžaduje více trpělivosti a pozornosti, protože nevíme, jaké psychické problémy mu způsobilo zranění hlavy,“ zmínil Desko. I tak je ale k lidem otevřený, a to navzdory tomu, čím si prošel.

Právě proto je nejen pro policejní sbor jeho příběh velkou inspirací. „Rambo všem dokázal, že i se zraněními lze žít plnohodnotný život, být užitečným členem společnosti a dělat velmi rozmanité věci,“ dodal Desko.

Tagy: