Zoufalství po výbuchu Kachovky: Reportér ukázal záchranu zvířat. Psa vysvobozovali marně

Ničivé záplavy na jižní Ukrajině dostávají do zoufalé situace tamní obyvatelstvo i zvířata.

Reportér CNN Prima NEWS z Charkovské oblasti (12.6.2023)

Ničivé záplavy na jižní Ukrajině dostávají do zoufalé situace tamní obyvatelstvo i zvířata. Katastrofu obrovských rozměrů zřejmě způsobila ruská armáda, která je podezřelá z úterního odpálení hráze Kachovské přehrady. Po Chersonské a Mykolajivské oblasti již několik dnů cestuje reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Účastnil se i plavby, při níž posádka pomohla mnoha lidem a zachránila několik zvířat, která kvůli vzedmuté hladině skončila uvězněná na střechách zaplavených domů.

Obrovské množství vody z Kachovské přehrady se vlilo také do řeky Inhulec, která (proti proudu) zaplavila několik vesnic v Chersonské a Mykolajivské oblasti. Odříznuto od zbytku světa může být až 10 tisíc lidí z okolí Inhulce. Štáb CNN Prima NEWS vyrazil například do mykolajivského města Snihurivka.

Když se řeka rozlila, v korytu dlouhém několik desítek kilometrů vzniklo mnoho ostrovů. Ten nejbližší se nacházel tři kilometry od Snihurivky. Zůstalo na něm 100 lidí – odříznutých od zásobování. To měl zajistit právě tým dobrovolníků a vojáků, k nimž se připojil také Patrik Kaizr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinka ze zatopené oblasti: Bože, proč? Voda mi sebrala dům i život, nemám kam se vracet

„Pojedeme do Vasylivky a Pavlovky, abychom se podívali, jaká je tam situace,“ řekl pro CNN Prima NEWS ukrajinský dobrovolník Serhij, zatímco s ostatními nakládal zásoby do jednoho z malých člunů.

Kromě zásobování odříznutých obyvatel dobrovolníci občas někoho odvezou pryč z ostrova. Na lodích se hodí každý centimetr místa. Aby se reportér CNN Prima NEWS mohl výpravy zúčastnit, musel několik hodin pomáhat s nanášením věcí do člunu. Až pak měl povoleno vyrazit na cestu za lidmi, které voda připravila o všechno.

„Musíme plout prostředkem. Nemůžeme po zatopené silnici, protože tam jsou miny. Sice je už pět měsíců čistí, ale stále jich je tam moc,“ vysvětloval Ruslan. Všichni obyvatelé Vasylivky mají nyní domy pod vodou.

Patří mezi ně i Julija, které zbylo pouze žluté triko, tepláky a bílý šátek. Jinak kvůli záplavě přišla úplně o všechno. „Devět měsíců nás bombardovali. Stříleli po nás a teď tohle. Z Mykolajivu nám vzkázali, že je třeba (především) zachránit Cherson. Ale kdo pomůže nám ve Vasylivce?“ plakala.

Ruská armáda navíc ukrajinské zaplavené oblasti každý den bombarduje. „Chci, aby Rusové zdechli, do jednoho,“ řekla obyvatelka Vasylivky Natalija. Podle Kaizra bylo těžké obyvatele Vasylivky opustit. Jenže v té době pro ně dobrovolníci nemohli udělat víc.

Když skupina plula do další vesnice, reportér CNN Prima NEWS viděl na hladině mnoho mrtvých ryb. Z aut v garážích zase vytékal olej a benzin. Na střeše jednoho z kurníků seděli dva psi. Museli tam uvíznout asi na čtyři dny. Dobrovolníkům se povedlo oba dostat do loďky. „Dostaneme je na břeh. Tam už se o ně postarají,“ vysvětloval Viktor.

Na střeše sousedního domu seděl další bílý pes Míša. Ruslan proto vylezl na střechu. Chvíli se zdálo, že by se Míša mohl dostat dolů. Bylo vidět, že chtěl. Jenže byl vystresovaný a plný strachu. Nakonec své snahy vzdal.

Když posádka dům objela, znovu se o záchranu psa pokusil Patrik Kaizr, jenže také neúspěšně. Míša zatím zůstal na střeše zatopeného domu. Ruslan se Sašou se k budově podle svých slov vrátí později a pokusí se bílého psa znovu vysvobodit.

K silné explozi na jihu Ukrajiny, která zničila hráz obří Kachovské přehrady, došlo v noci na úterý. Kyjev a Moskva se z destrukce obvinily navzájem. Analytici nicméně upozorňují, že vzhledem k očekávané ukrajinské ofenzivě i okolnostem výbuchu je mnohem pravděpodobnější ruské zavinění.

Prolomení hráze způsobilo, že se do ukrajinské krajiny vylilo obrovské množství vody, což působí katastrofální záplavy s naprosto nedozírnými dopady. Do Dněpru se navíc dostalo průmyslové mazivo. Kyjev zničení přehrady označil za „ekocidu“.

Tagy:
válka pes zvířata Ukrajina psi střecha zvíře záplavy Rusko Mykolajiv Cherson Chersonská oblast Vasylivka Kachovská přehrada Snihurivka Mykolajivská oblast Pavlovka