Zrození hrdiny: Pes, který málem nepřežil požár, dnes pomáhá v popáleninovém centru

Pes Taka před třemi a půl lety prožil opravdové peklo. Byl uvězněn v hořícím domě a jen tak tak se mu podařilo uniknout. Taka se dostal k sousedům, kteří když ho uviděli, zpanikařili, ještě stále se z něho kouřilo. Jeho zranění byla opravdu velmi vážná a bolestivá, musel dostat mnoho sedativ, aby mohli veterináři zkontrolovat, zda se mu vůbec dá pomoci. Následně musel trávit mnoho času na veterinární klinice Care More Animal Hospital v Martinez ve státě Georgia, aby se zotavil.

Léčba na klinice

Jeho zranění byla vážná a léčení probíhalo na etapy, kdy musel být hospitalizován na klinice. První trvala okolo šesti týdnů. I potom měl ale Taka místa, která se mu nehojila a tak jeho léčba byla předána do rukou JMS Burn Center, kteří se na popáleniny specializují.

Vše se nakonec podařilo. Taka žije plnohodnotný život, i když drobné změny v něm jsou. Špatně vidí a místa na kůži, která byla popálená, mu už nikdy nezarostla.

Stal se vzorem i pro lidi

„Je to ten nejsilnější, nejstatečnější malý bojovník, jakého kdy potkáte,“ řekla jeho majitelka a současně pracovnice veterinární kliniky Lesley webu The Dodo. „Je to extrémně divoký pes a nic ho nesrazí. Miluje život!“

Protože je Taka velmi statečný pes, napadlo jeho majitelku, že by mohl pomáhat ostatním. Po lehkém výcviku se z Taky stal terapeutický pes. Dochází na popáleninová centra a předává svou sílu tamním pacientům. Ti ho milují a on miluje je, tvrdí Lesley.

Pacienti chtějí slyšet jeho příběh, chtějí ho pohladit a vyfotit se s ním, je to pro ně inspirativní, protože vědí, čím si prošel a jak je statečný. Stal se dokonce i předlohou omalovánek, které vytvořilo popáleninové centrum Burn and Reconstructive Centers of America a sám je roznášel dětským pacientům.

Pomáhá i nemocným psům

Během pandemie covidu musel Taka trochu zvolnit, Lesley navíc potvrdila, že i hrdina Taka stárne (je mu okolo devíti let) a rychleji se unaví a tak ho nechce přepínat. I tak občas pacienty navštíví a střídá to s těmi zvířecími. Dochází totiž i uklidňovat psy na kliniku, kde pracuje jeho majitelka.

„Tolik toho prožil a i tak se ničím nenechal vyvést z míry,“ žasne Lesley. „Když máme špatný den, stačí se podívat na Taku. Je ztělesněním síly. Velmi změnil můj život. Je mou inspirací.“

Tagy: