Zvažuji kandidaturu na Hrad. Politické zkušenosti na to mám, oznámil Kalousek

Miroslav Kalousek

Bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek oficiálně oznámil, že zvažuje kandidaturu na Hrad. Definitivně se chce rozhodnout do konce zimy, řekl v rozhovoru pro deník Právo.

„Ještě nejsem rozhodnutý, ale fakt je, že jsem o tom začal vážně přemýšlet,“ prohlásil v rozhovoru Práva Kalousek. Prezidentské volby by se v řádném termínu měly konat v zimě roku 2023. Redakci CNN Prima NEWS Kalousek následně vysvětlil, jak by si funkci hlavy státu představoval.

„Nepřijde žádný spasitel, žádná národní ikona. Neexistuje druhý Václav Havel. Potřebujeme civilnější výkon této funkce. Potřebujeme dělníka Ústavy, který bude dělat dobré kroky, aby přispěl k obnově demokratického systému. Do takového pojetí bych měl chuť se pustit,“ uvedl Kalousek.

Kalousek se chce definitivně rozhodnout do konce zimy. „Předpokládám, že v té soutěži bude celá řada kandidátů. Doufám, že co nejlepších. Chtěl bych být kandidátem občanským s velkými politickými zkušenosti,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS Kalousek.

Být občanským kandidátem znamená, že musí sesbírat minimálně 50 tisíc podpisů. Kalousek by se tak mohl postavit proti kandidátovi vznikající vlády pěti koaličních stran. Mluví se o tom, že by se do boje o Hrad mohl postavit šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Jeho stranický kolega a zakladatel hnutí STAN Petr Gazdík v rozhovoru CNN Prima NEWS řekl, že Rakušan by měl kandidovat a byl by skvělým prezidentem. Rakušan ve sněmovních volbách získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech. Ve Středočeském kraji ho kroužkovalo 60 tisíc lidí.

Podpisy občanů už začali sbírat například fanoušci končícího premiéra Andreje Babiše (ANO). Druhou možností je sesbírat podpisy 20 poslanců.

Tagy: