Babiš se mi omluvil i písemně, pochlubil se Kalousek. U Bartoše jsem čekal odvahu, rýpl si

Exministr financí Miroslav Kalousek a šéf Pirátů Ivan Bartoš

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se pochlubil písemnou omluvou, kterou mu zaslal šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Bývalého premiéra k tomu vyzval Nejvyšší soud kvůli jeho výrokům z roku 2018, kdy prohlásil, že Kalousek jako náměstek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Spoluzakladatel TOP 09 připomněl, že kartu s padáky kdysi hráli i Piráti. „U Ivana Bartoše jsem se naivně domníval, že časem najde odvahu k omluvě sám – nenašel,“ zmínil.

„Omluva od Andreje Babiše za jeho pomluvu dorazila i písemně. Legenda ‚O Kalouskovi a padácích‘ pro mě i pro mé blízké nebyla snadná,“ sdělil Kalousek na sociální síti X a zveřejnil fotku dokumentu s omluvou. Zároveň napsal, jak ho pomluva, že má být odpovědný za smrt několika vojáků, zasáhla.

„Hodně silná a frustrující káva i pro toho, kdo je jinak zvyklý na to, že ‚může úplně za všechno‘. Z vrcholných politiků použili v politickém boji tohle odporné svinstvo Andrej Babiš a Ivan Bartoš,“ sdělil exministr financí.

Jeho spor se šéfem ANO sahá do července roku 2018. Tehdy se ve Sněmovně hlasovalo o důvěře, o niž žádala vláda ANO a ČSSD. Dusno mezi dvěma politiky začalo být ve chvíli, kdy někteří poslanci z řad ODS a TOP 09 vyzývali Babiše, aby vyšel mezi demonstranty, kteří proti němu tou dobou protestovali přímo před Sněmovnou.

„Takhle se nechová chlap. Bojíte se lidí s jinými názory. Křivě přísaháte na zdraví svých dětí. Podvádíte, fňukáte, kňouráte. Vy chlap nejste,“ řekl Kalousek na adresu tehdejšího předsedy vlády, kterého to rozzuřilo.

„Já jsem šel mezi ty demonstranty. Řvali a házeli po mně lahve. Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek. Je zase ožralej. Zloděj zlodějský. Nebudeš mě urážet. Nebudeš mluvit o mých dětech,“ reagoval tehdy Babiš.

Kromě tykání a vulgárních výrazů na půdě dolní komory Parlamentu osočil Kalouska z toho, že je zodpovědný za rozkrádání ministerstva obrany a smrt vojáků kvůli novým armádním padákům. V době jejich nákupu (v roce 1993) byl Kalousek náměstkem ministra tohoto resortu.

Zabití lidí cez padáky a vězeňský autobus

„Existují písemné a nezvratitelné důkazy o tom, že jsem žádné padáky ani nekupoval, ani jsem se nepodílel na jejich zadání pro výrobce. Na padáku VT-100 zahynul jediný voják, a to nikoliv vinou padáku,“ hájil se zpětně Kalousek. Na Babiše podal žalobu, v dlouho táhnoucím se soudním sporu nakonec uspěl.

Babiš se proto Kalouskovi musel omluvit. Učinil tak již v říjnu během schůze Poslanecké sněmovny a nyní i písemně. „Zatímco Babiše jsem k omluvě přiměl soudní cestou, u Bartoše jsem se naivně domníval, že časem najde odvahu k omluvě sám. Nenašel, nevadí. Rozsudek Nejvyššího soudu vůči Babišovi dopadá v morální rovině i na Bartoše a na jeho věrohodnost občana i politika,“ kritizoval Kalousek ve svém příspěvku šéfa Pirátů.

Potenciální spor Kalouska s touto stranou je možná ještě starší než ten s Babišem. Spoluzakladatel TOP 09 v roce 2010 na adresu Pirátů pronesl dnes již kultovní poznámku: „Jste sice pěkní kok*ti, ale furt jste sympatičtější než Jiří Paroubek (tehdejší předseda ČSSD, pozn. red.). Chcete si přisvojovat majetek někoho jiného.“ Tehdy neznámému Bartošovi tykal a ptal se ho, jestli od něj nechce podpis.

Piráti se poté Kalouskovi „pomstili“, když se jeho osoba společně s expremiéry Babišem či Bohuslavem Sobotkou stala součástí „vězeňského autobusu“, se kterým Piráti projeli Česko před sněmovními volbami v roce 2017. Kalousek byl na autobuse vyobrazen právě v souvislosti s armádními padáky.

Tagy: