Kalousek mě hrubě urážel a vyhnal před Sněmovnu, řekl Babiš. Na omluvu rivalovi se prý těší

Andrej Babiš

K VĚCI 15.9.2023

Omluvím se Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), protože soud tak rozhodl. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Expremiéra k omluvě vyzval Nejvyšší soud kvůli jeho výrokům z roku 2018, kdy Babiš ve Sněmovně prohlásil, že Kalousek jako náměstek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. „Pan Kalousek mě hrubě a sprostě urážel. Tehdy mě vyhnal před Sněmovnu,“ vysvětloval Babiš své jednání.

„Samozřejmě se omluvím, protože soud tak rozhodl,“ řekl Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň zmínil, z jakého materiálu vycházel, když Kalouska ze „zabití lidí cez padáky“ obvinil. Expremiér rovněž na základě jedné z analýz uvedl, že v případě nezdvořilých politických projevů je na české scéně nejčastější obětí on sám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabil lidi cez padáky a rozkrádal ministerstvo, tvrdil Babiš o Kalouskovi. Teď se musí omluvit

„Pan Kalousek mě hrubě a sprostě urážel. Tehdy mě vyhnal před Sněmovnu. Tam na mě lidi házeli lahve. Myslím, že všichni vědí, kdo je Kalousek. Co tu za 20 let zanechal. Je symbolem korupce,“ pustil se Babiš do svého rivala s tím, že ve věci podá ústavní stížnost.

A jak na rozhodnutí Nejvyššího soudu reagoval Kalousek? „Rozsudek je pro mě dostatečným zadostiučiněním. Teď budu se zájmem čekat, zda Andrej Babiš svoji povinnost splní, či zda se toho budu muset domáhat exekučně,“ uvedl exministr financí na sociální síti X.

Jeho spor se šéfem ANO sahá do července roku 2018. Tehdy se ve Sněmovně hlasovalo o důvěře, o níž žádala vláda ANO a ČSSD. Dusno mezi dvěma politiky začalo být ve chvíli, kdy někteří poslanci z řad ODS a TOP 09 vyzývali Babiše, aby vyšel mezi demonstranty, kteří proti němu tou dobou protestovali přímo před Sněmovnou.

„Takhle se nechová chlap. Bojíte se lidí s jinými názory. Křivě přísaháte na zdraví svých dětí. Podvádíte, fňukáte, kňouráte. Vy chlap nejste,“ řekl Kalousek na adresu tehdejšího předsedy vlády, kterého to rozzuřilo.

Tykání a vulgarity

„Já jsem šel mezi ty demonstranty. Řvali a házeli po mně lahve. Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek. Je zase ožralej. Zloděj zlodějský. Nebudeš mě urážet. Nebudeš mluvit o mých dětech,“ reagoval tehdy Babiš.

Kromě tykání a vulgárních výrazů na půdě dolní komory Parlamentu Babiš Kalouska osočil z toho, že je zodpovědný za rozkrádání ministerstva obrany a smrt vojáků kvůli novým armádním padákům. V době nákupu padáků (v roce 1993) byl Kalousek náměstkem ministra tohoto resortu.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrá hádka ve Sněmovně. Můžu tady říkat, co chci, pustil se Babiš do Pekarové

Po výroku, že měl zavinit smrt vojáků, Kalousek žádal po Babišovi omluvu, což ovšem předseda ANO kategoricky odmítal. Proto na něj bývalý šéf TOP 09 podal žalobu. U Okresního soudu pro Prahu-západ se domohl toho, že se mu má omluvit jak písemně, tak i na schůzi Sněmovny.

Babiš ale svým odvoláním dosáhl zrušení verdiktu a soudy nakonec žalobu zamítly s tím, že prostředí Parlamentu zaručuje maximální míru svobody projevu. Uvedly také, že Babišovy výroky vůbec nebyly způsobilé zasáhnout do Kalouskových osobnostních práv.

Nejvyšší soud ale s tímto výsledkem nesouhlasil. Zdůraznil, že sporný výrok neměl žádnou obsahovou souvislost s jednáním o důvěře vládě a že jej nelze pokládat za formu politického boje. Babiš se má tedy omluvit, a to písemnou formou i ústně při jednání Sněmovny.

Tagy: