Konec 17 dnů hrůzy: Indičtí záchranáři vysvobodili dělníky ze zavaleného tunelu v Himálaji

Indickým záchranářům se podařilo vytáhnout všech 41 dělníků, kteří před více než dvěma týdny uvázli v zasypaném silničním tunelu, informovala agentura Reuters s odkazem na místní úřady. Jen před několika hodinami záchranáři dokončili šachtu ke skupině, která pod zemí strávila 17 dní. Záchranáři pak dělníky vytáhli na nosítkách ocelovým potrubím o průměru 90 centimetrů.

Muži byli uvězněni ve 4,5 kilometru dlouhém tunelu v himálajském státě Uttarákhand od 12. listopadu. Cestu ven jim blokovalo 50 až 60 metrů sutě. Záchranáři nejprve použili těžkou techniku, vrtné zařízení se ale několikrát v náročném terénu porouchalo, a tak posledních zhruba deset metrů hloubili ručně.

K TÉMATU: Záchrana dělníků z indického tunelu se odsouvá. Vrtací stroj narazil na překážku a zlomil se

Evakuace dělníků začala v úterý více než šest hodin poté, co záchranáři ručně provrtali poslední část trosek. Dělníky poté vytáhli na nosítkách, přičemž celý proces byl podle Reuters dokončen přibližně za hodinu. První evakuovaný, malý muž v tmavě šedé zimní bundě a žluté helmě, dostal na krk květinový věnec v tradičním indickém stylu a u ústí tunelu ho přivítali představitelé místní vlády.

Před tunelem čekaly sanitky s blikajícími světly, aby převezly dělníky do nemocnice vzdálené asi 30 kilometrů. Ke vstupu do tunelu se přesunuli i příbuzní dělníků, kteří doposud tábořili opodál. Se zavazadly čekají na své blízké, aby je do nemocnice doprovodili.

Na sociálních sítích se již objevily první záběry ze záchranné akce.

Dělníci dostávali jídlo, vodu, světlo, kyslík a léky potrubím, ale snahy o prokopání tunelu k jejich záchraně pomocí výkonných vrtných strojů zmařila řada zádrhelů.

Při vrtání se záchranáři potýkali s velkými balvany a dalšími překážkami. Akce na záchranu dělníků se proto stále prodlužovala. Po selhání strojů byli na závěrečnou etapu vrtání povoláni horničtí experti z centrální Indie, kteří jsou zvyklí pracovat ručními nástroji v úzkých důlních chodbách, a to často ve velmi riskantních podmínkách. Právě tito zkušení horníci prorazili v úterý poslední úsek.

Centrum hinduistických poutních míst

Stát Uttarákhand je domovem mnoha hinduistických chrámů přitahujících zástupy poutníků a turistů. Tunel má tvořit součást významné silnice propojující různá hinduistická poutní místa. Muži, kteří uvázli v tunelu, jsou převážně dělníci z chudých států na severu a východě Indie. Běžně pracují za nízkou mzdu.

Příčina neštěstí nebyla oficiálně oznámena, oblast ale podle médií často postihují sesuvy půdy, zemětřesení a záplavy. Člen vyšetřovacího týmu rovněž Reuters řekl, že tunel neměl nouzový východ.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Teroristická organizace Hamás propustila v souvislosti s dohodou o příměří další izraelské rukojmí

Tagy: