Záchrana dělníků z indického tunelu se odsouvá. Vrtací stroj narazil na překážku a zlomil se

Dělníci, kteří před dvěma týdny uvízli v tunelu v indickém státě Uttarákhand, stále čekají na pomoc. Záchranáři zvažují, že posledních deset metrů trosek provrtají ručně, informovala agentura Reuters s odkazem na místní úřady. Záchranné týmy musely zastavit vrtání, protože stroj narazil na kovový předmět a porouchal se.

Záchrana už přitom byla nadosah, vrtání mělo být dokončeno ve čtvrtek večer. Ze závěrečného asi dvanáctimetrového úseku však stroj vyvrtal přibližně dva metry, když se porouchala plošina, na níž byl umístěn. Pracovníci pak našli kovovou trubku, která ve stroji uvízla, informovala agentura Reuters. „Plošina stroje začala být při vrtání nestabilní,“ řekla mluvčí vlády státu Uttarákhand Kirti Panwarová pro ABC News. „Vrtání bylo obnoveno v pátek večer,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Policistu odsouzeného za smrt George Floyda pobodal spoluvězeň. Chauvin skončil v nemocnici

Jenže v pátek narazil stroj na další překážku. Poškodil se, když ho pracovníci po nárazu vytahovali z téměř 47 metrů dlouhého potrubí. Zlomil se v místě kloubu a některé jeho části se musejí rozřezat, aby ho mohli dostat z tunelu. Jakmile se to podaří, bude se v dalším vrtání pokračovat ručně, uvedla Reuters.

Záchranáři také do vykopané díry vkládají trubky a svařují je dohromady. To jim má usnadnit transport dělníků ven. Plánují je vynášet na nosítkách s kolečky. Zatím už do průchodu položili asi 46 metrů takových rour. Pomocí jiných dostávají dělníci teplé jídlo z rýže a čočky. Dalšími zajišťují záchranáři přísun kyslíku, informoval web ABC News.

Podle Reuters jsou muži pod dohledem lékařů a psychologů. Radí jim, aby cvičili jógu nebo se procházeli po dvoukilometrovém prostoru tunelu, kde jsou uvězněni. Apelují na dělníky, aby spolu neustále komunikovali.

Celkem 41 dělníků je uvězněno v tunelu od 12. listopadu. Tehdy sesuv půdy způsobil propad části čtyři a půl kilometru dlouhého tunelu, který stavěli, a zavalil vchod. Podle úřadů jsou muži v bezpečí a mají přístup ke světlu, kyslíku, jídlu, vodě a lékům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fronty a davy dobrodruhů. Za 70 let od dobytí Everestu se z nejvyšší hory světa stal Václavák

Tagy: