17 let, 14 gólů, 45 metrů. To jsou nové rekordy fotbalového Eura

Během základních skupin mistrovství Evropy padlo několik rekordů. Jedním z nich se proslavil český útočník Patrik Schick. Jedná se samozřejmě o jeho gól ze 45 metrů v úvodním utkání proti Skotsku.

Podle Evropské fotbalové unie (UEFA) i německého magazínu Kicker jde od doby, kdy se statistické údaje sbírají, o branku z největší vzdálenosti. UEFA začala se sběrem dat od šampionátu v roce 1980 v Itálii, odkud přivezla československá reprezentace bronzové medaile po penaltovém rozstřelu 9:8 s domácími fotbalisty.

V jakých „disciplínách“ ještě padly rekordy? Nejmladší debutant, nejlepší střelec. Ve skupinové fázi probíhajícího turnaje se měnily rekordy evropských šampionátů kladnými, ale i zápornými hodnotami.

Nejmladší hráč Eura

Ještě před dvěma týdny byl Jetro Willems nejmladším hráčem, který se kdy představil na mistrovství Evropy. Nizozemec debutoval na Euru 2012 ve věku 18 let a 71 dní. Letos 13. června ho nahradil Jude Bellingham, který za Anglii nastoupil ve věku 17 let a 349 dní. O pouhých šest dní později přišel hráč Borussie Dortmund o rekord, když Kacper Kozlowski nastoupil jako náhradník v polské reprezentace při remíze 1:1 se Španělskem. 19. června mu bylo pouhých 17 let a 246 dní.

Nejvíce gólů na Eurech

Před turnajem byl Cristiano Ronaldo na stejné úrovni jako Michel Platini, oba skórovali na mistrovství Evropy devětkrát. Svým gólem na 2:0 proti Maďarsku se Portugalec posunul před Francouze a s dalšími čtyřmi proti Maďarsku, Německu a Francii posouval již svůj vlastní rekord. Ronaldo má nyní na kontě 14 gólů na mistrovství Evropy a 109 zásahů v mezistátních zápasech, čímž vyrovnal rekord, který drží Íránec Ali Daei. Ten mu také hned po středečním duelu proti Francii gratuloval.

Branka z největší vzdálenosti

Třetí rekord přidal 14. června útočník německého Bayeru Leverkusen Patrik Schick střelou na 2:0 proti Skotsku. Podle UEFA a Kickeru je to od doby, kdy se tyto údaje sbírají, gól z největší vzdálenosti na mistrovství Evropy. Vzdálenost přes 45 metrů.

Další rekordy se vážou k jednotlivým státům a reprezentacím.

Portugalci udělali rekord v počtu vlastních gólů

Portugalsko se stalo prvním stále ještě úřadujícím mistrem Evropy, který na závěrečném turnaji Eura inkasoval čtyři góly.

A ještě jednou Portugalsko. Dva vlastní góly z duelu proti Německu 19. června v Mnichově jsou též rekordním zápisem. Ovšem o pouhé čtyři dny později ho vyrovnali Slováci, když si při debaklu 0:5 se Španělskem dali vlastní góly brankář Martin Dúbravka a Juraj Kucka. Oba prošli Spartou Praha.

Za Italy hrálo rekordních 25 hráčů

Itálie je prvním týmem, který prošel základní skupinou mistrovství Evropy se třemi výhrami a bez inkasované branky, s celkovým skóre 7:0.

Při těchto třech vítězstvích využila Itálie již 25 hráčů, s výjimkou třetího brankáře Alexe Mereta poslal trenér Roberto Mancini na hřiště alespoň na krátkou chvíli všechny hráče. Nikdy předtím žádný tým nevyužíval tolik různých hráčů. To je samozřejmě také způsobené rozšířením kádru na 26 hráčů. Před tímto turnajem žádná země nikdy nevyužila více než 22 hráčů.

Bratři-střelci v jednom triku

Thorgan Hazard skóroval za Belgii na tomto mistrovství Evropy, stejně jako bratr Eden na Euru 2016. Existují pouze dvě další dvojice bratrů, z nichž oba vstřelili na mistrovství Evropy alespoň po jednom gólu: Nizozemci Frank a Ronald de Boerovi a Dánové Michael a Brian Laudrupové.

Němci vyrovnali svůj rekord v počtu vstřelených branek v zápase

Německo poprvé v historii prohrálo svůj úvodní zápas na závěrečném turnaji mistrovství světa. Na druhou stranu při výhře 4:2 v následujícím duelu proti Portugalsku vyrovnali Němci národní rekord v počtu vstřelených branek v zápase. Stejných výsledků dosáhli také v letech 1972 proti Jugoslávii a 2012 proti Řecku.

Kai Havertz se stal nejmladším německým střelcem na mistrovství Evropy, když ve 22 letech a 8 dnech vstřelil gól na 3:1 proti Portugalsku. Nahradil Olafa Thona, který skóroval na mistrovství Evropy 1988 ve věku 22 let a 44 dní. Jamal Musiala sice proti Maďarsku neskóroval, ale ve svých 18 letech a 117 dnech se stal nejmladším hráčem Německa na mistrovství Evropy.

Dánsko je prvním týmem, který začal mistrovství Evropy dvěma porážkami, a přesto postoupil do play-off. Nejprve 0:1 s Finskem, následně 1:2 s Belgií. Postup Dánům zařídila výhra 4:1 nad Rusy.

Tagy: