Zoo Plasy: Šelmy téměř na dotek a zvířecí druhy, které jinde neuvidíte

Zvířata v Zoo Plasy

Zoo Plasy

Podíváme se do jedné z nejmenších českých zoologických zahrad, která leží v Plasech na severu Plzeňska. I přes svou malou rozlohu se má ale čím chlubit. Jako v jediné zoo u nás tady můžete vidět ocelota. Aktivní lidé potom mají šanci pozorování zvířat spojit s minigolfem. Ten je tematicky rozdělen podle světadílů.

Zoo Plasy vznikla teprve nedávno, v roce 2016. Cílem majitele bylo propojit zábavu, aktivní odpočinek a vzdělávání. Návštěvníky pochopitelně nejvíc lákají velké šelmy, které je tady možné pozorovat z těsné blízkosti. Zvířata tu žijí v originálních a tematicky upravených výbězích a voliérách.

Šelmy téměř na dotyk

V plaské zoo chovají 333 zvířat. Mezi ty vůbec nejzvědavější druhy patří surikaty, které původem pochází z jihozápadní Afriky.

Lev jménem Caligula sežere až 70 kilogramů masa týdně. „Všechny šelmy, které tady máme, se narodily v zajetí. Z volné přírody bychom si je netroufli přivézt. Šelmy, co máme, jsou některé z Francie a některé z Německa, z různých zoologických zahrad,“ řekl v pořadu Prima Česko majitel Zoo Plasy, Petr Neuman.

Chovají tady také několik vzácných druhů zvířat, které jinde nenajdete. Mezi ty nejvzácnější patří ara hyacintový, jde o největšího papouška světa. „Máme ocelota velkého, jsme jediná zoo v Česku, zatím, kde máme pár ocelotů,“ vypráví Petr Neuman v pořadu Prima Česko.

Mají tu i jedny z nejslavnějších obyvatel Madagaskaru – lemury kata. Protože jde na první pohled o roztomilá zvířata, spousta lidí si je prý v posledních letech pořizuje jako domácí mazlíčky. To ale majitel zoo nedoporučuje: „Pokaždé to dopadne stejně. Z toho jedince se postupem času stane zlé zvíře, které kouše. Dopadne to vždy špatně. Opice jsou skupinové a musí vždy být spolu.“

Vedení jedné z nejmladších zoologických zahrad u nás se netají smělými plány do budoucna: „Tady máme třeba jeřáby královské, počítáme, že příští rok už bychom mohli mít mladé. To jsou takoví velcí zvědavci. A teď se sameček dvoří samičce, je to velký elegán, neustále ji obletuje.“

Na návštěvníky tady kromě zvířat čeká také adventure minigolf. Na 18 jamkách poznáte cleý svět. Minigolf je totiž tematicky rozdělen podle kontinentů.

Tagy: