Sledujte záznam speciálního vysílání CNN Prima NEWS k výročí sametové revoluce

Václav Klaus a Miloš Zeman ve studiu CNN Prima NEWS

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ (321)

Od událostí ze 17. listopadu, které spustily politické zemětřesení v rámci sametové revoluce, uběhne tento pátek již 34 let. Speciální vysílání CNN Prima NEWS při této příležitosti přinese množství hostů i přímých účastníků, kteří vzpomenou na tehdejší dění a zhodnotí, jak se českému státu dařilo v prvních letech jeho samostatné existence. Stranou nezůstanou ani živé přenosy ze vzpomínkových akcí napříč celým Českem. V exkluzivním rozhovoru přidají svůj komentář také bývalí prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus. Speciální vysílání můžete sledovat od rána po celý den.

Ve studiu i mimo něj vystoupí mnoho pamětníků a odborníků, kteří v exkluzivních rozhovorech detailně přiblíží dění revolučních dnů. Diváci se mohou těšit i na přímé vstupy ze vzpomínkových akcí, jež se budou konat v městech po celém Česku.

Experti a politici přinesou komentáře ohledně polistopadového dění, ale zhodnotí také aktuální situaci. Odpoví nejen na množství otázek, jež jsou úzce spjaty s posledními týdny totalitního režimu, ale i na ty, které si společnost pokládala v posledním desetiletí minulého století.

Speciální vysílání CNN Prima NEWS přinese také exkluzivní rozhovory s exprezidenty Milošem Zemanem a Václavem Klausem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řvali, že jsme šmoulové. A mně zničili kočárek! Jaký byl 17. listopad očima mlátiček?

Loňské oslavy provázelo mnoho nenávisti

Veledůležitý den českých (i slovenských) dějin byl minulý rok minimálně v hlavním městě poznamenán konflikty, střety, urážkami a nenávistí. Jedním z prvních politiků, kteří 17. listopadu 2022 zamířili k památníku na Národní třídě, byl expremiér Andrej Babiš (ANO). Z úst některých lidí si vyslechl nadávky a osočování, že je „estébák“. Později během dopoledne přišli i současný předseda vlády Petr Fiala (ODS) či první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ačkoliv je někteří lidé vítali potleskem, nevyhnuli se ani kritice. „Nejhorší vláda historie,“ křičel jeden z Fialových odpůrců, když premiér v čele s dalšími politiky mířil k pietnímu místu. Jiný muž tomuto kritikovi naopak vulgárně nadával slovy: „Běž do pr**le.“

Loňský svátek byl oproti jiným ročníkům specifický také tím, že dorazil větší počet politiků než obvykle, důvodem byly nadcházející prezidentské volby. Na Národní třídu dorazili političtí reprezentanti ze Senátu či Poslanecké sněmovny, ale i kandidáti v boji o nejvyšší ústavní post. Přišli Andrej Babiš, Petr Pavel, Danuše Nerudová nebo Pavel Fischer a další kandidáti.

Oslavy loni poznamenal také pochod tisíců demonstrantů, kteří prošli Prahou k budově České televize. Organizátor dřívějších protivládních protestů Ladislav Vrabel před akcí říkal, že cílem je demonstrovat „za umožnění vystoupení ve vysílání ČT“, na shromáždění před budovou ČT, ale kromě kritiky obsahu zpravodajství veřejnoprávní televize zazníval hlavně protest proti krokům vlády.

Jak se změnilo Česko? K jakým změnám došlo na tuzemské politické scéně? A na co můžeme být pyšní? Sledujte v pátek 17. listopadu speciální vysílání na CNN Prima NEWS, které začíná již od ranních hodin a pokračovat bude po celý den. Exkluzivní rozhovory s exprezidenty Klausem a Zemanem CNN Prima NEWS odvysílá od 20:15.

Tagy:
účastníci komentář hosté speciální vysílání Sametová revoluce Sledujte v TV historická událost vzpomínková akce