Asi měli ruskou navigaci. Komentátor si rýpl do demonstrantů, stáli před jinou budovou ČT

Ladislav Vrabel na protivládní demonstraci 17. listopadu

Česko si 17. listopadu připomnělo výročí sametové revoluce a uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi probíhaly pietní akce, ale i protesty. Prahou procházely tisíce demonstrantů, kteří vyrazili k budově ČT. Několik stovek z nich později večer navštívilo v té době stále zaplněnou Národní třídu, kde narušili pokojnou akci. Politický komentátor Martin Schmarcz, který byl hostem ve vysílání CNN Prima NEWS, si nemyslí, že by byl tento protest nějak významný. Analytik si rovněž neodpustil ironickou poznámku na adresu proruských demonstrantů.

„Svoboda a demokracie umožňují vystoupit i jejím kritikům. Dokonce i takovým lidem, kteří tyto principy chtějí svrhnout ve spojení s cizí mocí. Pokud se nedopustí velezrady či sabotáže, tak na to mají nárok. Nemyslím ale, že by ta demonstrace byla nějak velká nebo že by měla větší pozornost. Prokremelských demonstrantů ubývá,“ řekl Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Dnes jich bylo pár tisíc, to je nic. Zařvali si tam. Ani netrefili k televizi, zastavili se před ‚Rohlíkem‘, což je produkční část České televize. Nesídlí tam ani ředitel, ani zpravodajství. Takže navíc ukázali, že nemají GPS, možná mají ruský Glonass (ruská obdoba amerického systému GPS, pozn. red.) a nějak blbě se jim to ukázalo,“ doplnil ironicky komentátor.

Celý rozhovor s Martinem Schmarczem naleznete v úvodním videu.

„Fiala je hnus, Fiala za mříže,“ skandovali mimo jiné demonstranti, kteří požadovali demisi vlády. Pochod, který dorazil k budově České televize, provázely i strkanice a slovní rozepře. Dav lidí začal po 17. hodině výrazně řídnout. Několik stovek osob vyrazilo později večer na stále zaplněnou Národní třídu, kde narušili pietu a poklidnou atmosféru.

Konfrontace mezi oběma proudy se neobešla bez několika hádek. Ty se týkaly především tématu ruské invaze. Atmosféra na Národní třídě se po několika minutách vrátila do původních klidných kolejí, když proruští demonstranti místo opustili. Národní třída byla plná lidí i později večer.

Podrobnosti a celý průběh dne naleznete pod tímto odkazem.

Tagy:
demonstrace protest 17. listopad navigace protesty Rusko Sametová revoluce GPS Martin Schmarcz Ladislav Vrabel