REPORTÁŽ: Hořká pachuť sametového výročí. Svátek svobody byl plný střetů a vulgarit

Lidé na Národní třídě zapalují svíčky.

Uběhlo 33 let od začátku sametové revoluce, která zapříčinila pád komunistické totality. V Praze probíhaly tradiční akce a oslavy tohoto svátku svobody, který měl však letos hořkou pachuť. Tento veledůležitý den českých (i slovenských) dějin byl totiž minimálně v hlavním městě protkán sérií různých konfliktů, střetů, urážek a nenávisti. Výročí 17. listopadu se pro sebe pokusili uzurpovat různé skupiny i jednotlivci.

Pietní místo sametové revoluce na pražské Národní třídě je už od rána 17. listopadu doslova narvané. Lze bez problémů odhadnout, že za celý den se zde vystřídaly tisíce lidí. Někteří zde zapálili svíčku a uctili svátek svobody, jiní dorazili, aby viděli naživo známé politické osobnosti. A letošní výběr byl opravdu mimořádný.

Už brzy ráno dorazil na místo expremiér Andrej Babiš (ANO), který si z úst některých lidí vyslechl pár nadávek či osočení, že je „estébák“. Jak známo, Babiš je delší dobu označován jako bývalý agent StB z dob komunistického Československa, ačkoliv to sám vytrvale odmítá. Později během dopoledne přišli i současný předseda vlády Petr Fiala (ODS) či 1. vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ačkoliv je někteří vítali potleskem, i u nich se objevili kritici.

„Nejhorší vláda historie,“ křičel jeden z Fialových odpůrců, když premiér v čele s dalšími politiky mířil k pietnímu místu. Jiný muž kritikovi naopak vulgárně nadával slovy: „Běž do pr**le.“ Ačkoliv byla na místě policie, o střety opravdu nebyla nouze. Hádali se mezi sebou mladí i staří. „Česká vláda a média, lháři a vlastizrádci ve službách americkobruselských grázlů a psychopatů,“ měl na transparentu kupříkladu jeden z protivládních odpůrců na Národní třídě, který se dostal do konfliktu s lidmi na místě.

Takové střety ovšem byly ještě drobností oproti tomu, co se událo večer. Skupina několika set protivládních demonstrantů zamířila po své akci před budovou České televize právě na Národní třídu. Zde se nacházelo mnoho příznivců současné vlády. Nebezpečí viselo ve vzduchu. „Hanba vládě. Demisi!“ skandovali protivládní demonstranti, kteří pietu na Národní třídě narušili i píšťalkami a bubny.

Extra porce politických špiček

Letošní svátek byl navíc specifický v tom, že se při něm rozhodlo přijít ukázat větší množství politických osobností než v jiné roky. Důvodem jsou nadcházející prezidentské volby.

Na Národní třídu tak dorazili političtí reprezentanti ze Senátu či Poslanecké sněmovny. Ukázat, že jim na svátku pádu totality záleží, vyrazili i kandidáti v boji o nejvyšší ústavní post. O Babišovi, který je coby lídr opozičního hnutí ANO a také prezidentský uchazeč vlastně představitelem obou skupin, už řeč byla.

Svým příznivcům se přišli ukázat též jeho hlavní vyzyvatelé, alespoň podle průzkumů, v čele s Petrem Pavlem, Danuší Nerudovou nebo Pavlem Fischerem. Následovali i další kandidáti. Všichni přitom dorazili postupně, takže nedošlo k situaci, kdy by se u zapálených svíček setkalo více kandidátů. Výjimkou byla situace během dopoledne, když ve stejnou chvíli pokládali svíčky, popřípadě věnce, miliardář Karel Janeček a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Lidé na Národní třídě si tak letos užili mimořádně nabitý 17. listopad. K tradiční pietní akci k připomenutí konce komunismu si mohli užít celou sérii názorových střetů, kterých je dnes v tuzemské rozdělené společnosti čím dál více, a také extra porci politických osobností.

Tagy: