Fronty a davy dobrodruhů. Za 70 let od dobytí Everestu se z nejvyšší hory světa stal Václavák

Celý svět si připomíná 70 let od dobytí Mount Everestu.

70 let od dobytí Everestu

Od chvíle, kdy sir Edmund Hillary se šerpou Tenzingem Norgajem zdolali nejvyšší horu světa Mount Everest, uplynulo už 70 let. Dnes už by to tam asi nepoznali. Jen za poslední dva měsíce vyšplhalo na vrchol více lidí než za dvacet let po jejich výpravě. Mezi přemožitele tohoto velikána patří i Češi.

Vrchol Mount Everest, téměř devět tisíc metrů vysoké hory v Himálaji, je nejvyšším bodem na zeměkouli. Novozélanďan Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgaj dosáhli vrcholu 29. května 1953. Dnes však už jsou pouze jedněmi z více než 11 tisíců lidí, kteří vrchol dobyli. V posledních letech jsou jich každoročně stovky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úředník nechal kvůli utopenému mobilu vypustit obří vodní nádrž. Když ho našel, už nefungoval

„Letos vydali velké množství povolenek. Na Everest přijelo vylézt hodně lidí. Když se to spojí s náročným počasím, mohou se vytvořit zácpy,“ řekl nepálský horský průvodce Abiral Raj.

Ty jsou v posledních letech už zcela běžné. Nepálská vláda zdražuje povolenky i servis, přesto si je může stále více lidí dovolit.

Lidí bude podle himálajského horolezce a průvodce Radka Jaroše stále přibývat. „Už v současné době na Everest téměř nelezou klasičtí skalní horolezci. Jsou to dobře zajištění dobrodruzi,“ sdělil CNN Prima NEWS přes Skype.

Za letošní sezónu, která právě končí, vystoupilo na vrchol zhruba 500 lidí. Mezi nimi i Eva Perglerová, zubní lékařka z Přeštic na Plzeňsku. Je teprve třetí Češkou, která horu zdolala, coby členka 27členné expedice.

„24. května v 10:30 místního času se nám podařilo vystoupit na vrchol Mount Everestu,“ řekla při telefonátu pro CNN Prima NEWS. „Výstup byl trošku obtížnější, protože nám v noci napadl nový sníh. Na vrcholu jsme byli úplně sami, asi hodinu. Moc jsme si to užili, počasí bylo krásné, slunečné,“ popisovala.

Obecně je prý ale počasí na hoře stále nevyzpytatelnější a nebezpečnější. Letošní sezóna tu byla jednou z nejtragičtějších v historii. Nejméně 11 lidí zahynulo, další se pohřešují.

Tagy: