Ztráta nohou v Afghánistánu ho nezlomila. Veterán Hari Budha Magar zdolal Mount Everest

Veterán britské armády Hari Budha Magar, který před 13 lety přišel o obě nohy při explozi na misi v Afghánistánu, se zapíše do historie jako první člověk, jenž s takto rozsáhlým pohybovým hendikepem zdolal Mount Everest. Vrcholu nejvyšší hory světa dosáhl v pátek 19. května ve tři hodiny odpoledne. Píše o tom web The Guardian.

Válečný hrdina, který žije v Canterbury v hrabství Kent, zahájil výstup 17. dubna. Se svou výpravou ale musel 18 dnů kempoval v táboře pod Mount Everestem, než se počasí umoudřilo. Hari a jeho parťáci zde čelili mrazivým podmínkám i psychické tíži, s kterou je drsné dobrodružství spojeno – během vyčkávání byli například svědky snášení dvou těl horolezců, kteří podlehli nehostinným podmínkám hory. Informoval o tom The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Tragický začátek týdne. Nehodu u Hulína nepřežil jeden člověk, pro zraněné dítě letěl vrtulník

Čekání se však vyplatilo. Na střechu světa se nakonec vyšplhal, i když mu na vrcholku zamrzly brýle a kyslíková maska, kvůli čemuž si mohl výhled z Everestu užívat jen pár minut. „Když mi bylo opravdu těžko, tak mě na vrchol hnala myšlenka na mou úžasnou rodinu a všechny, kteří mi pomohli,“ řekl dle ABC News válečný veterán.

„Všechny mé bundy byly úplně zmrzlé, všechno to bylo zmrzlé. I naše původně horká voda. Dali jsme do termosky horkou vodu a ta hned také zmrzla, nemohli jsme ji pít,“ vyprávěl Hari Budha Magar po návratu do základního tábora v rozhovoru pro tiskovou agenturu PA. Měli však i větší komplikace. Při cestě dolů mu došel kyslík. Že jde opravdu do tuhého, si uvědomil zhruba dvě až tři hodiny před dokončením sestupu. Tehdy si všiml, že má zásobu už jen na 30 až 40 minut cesty. Nakonec ale jako tým vše zvládli.

Odradit se nenechal

Na výzvu spočívající v pokoření Everestu totiž rozhodně nebyl sám. Podporovala ho i skupina nepálských horolezců, v jejímž čele stál bývalý vůdce horských oddílů Gurkha a SAS Krish Tapa. Samotný Hari Budha Magar po splnění svého snu prozradil, že o výstupu na nejvyšší horu světa poprvé přemýšlel, už když v mládí chodil bos do školy. Později zvažoval, že by svůj plán mohl uskutečnit již v roce 2018. Tehdy ovšem měli lidé s tělesným hendikepem zákaz, a to především kvůli snahám omezit počet úmrtí horolezců. Odradit se však nenechal. Místo toho pomohl vést kampaň za zrušení daného nařízení. Jak je už dnes jasné, uspěl.

Jednoduchou cestu za svým snem ale rozhodně neměl. Svěřil se, že když přišel o nohy, myslel si, že je jeho život u konce. Bojoval s alkoholem a depresemi. „Bylo to docela těžké období. Prostě jsem pil až moc, abych ovládl svoji bolest, emoce a všechny ty věci. Několikrát jsem se pokusil spáchat sebevraždu,“ přiznal. Nakonec však byla síla jeho vůle silnější a Hari Budha Magar si připsal prvenství, které už mu nikdo nevezme.

Tagy: