Pastrňák je nadšený z množství krajanů v Bostonu: A teď tady bude hrát česká muzika

Nasadil široký úsměv a řekl: „Je to něco speciálního, abych byl upřímný.“ Nejlepší český hokejista posledních let David Pastrňák se culil tomu, kolik Čechů se na prahu nového ročníku NHL nachází v kabině Bostonu Bruins. Šest tuzemských hráčů v jednom týmu z nejlepší ligy světa je raritou.

Poslední roky je možné číst články o tom, jak českých hokejistů v NHL oproti začátku tisíciletí rapidně ubylo. Pokud se ale nyní kdokoliv podívá na soupisku Bostonu Bruins, bude mít jiný dojem.

Připomíná to sezonu 2005–⁠2006, kdy byla čeština díky sedmi hokejistům v čele s Jaromírem Jágrem „úředním jazykem“ kabiny New Yorku Rangers. V šatně „medvědů“ je to nyní šest mužů.

Samozřejmě David Pastrňák –⁠ asi největší hvězda organizace, která je v Bostonu doma už osm let. „Pastovi“ se po rok trvajícím návratu do mateřské Olomouce vrátil věrný parťák David Krejčí a oprašují vzájemnou herní chemii. Dres s písmenem „B“ na prsou po letní výměně z New Jersey Devils obléká i Pavel Zacha. A zatím to vypadá, že sezonu odstartují Pastrňák, Krejčí a Zacha v jedné ryze české útočné formaci.

Vládneme kabině

Slibnou pozici mají den před ostrým začátkem soutěže i obránce Jakub Zbořil a útočníci Tomáš Nosek s Jakubem Laukem, kteří odehráli poslední přípravný zápas proti Devils (3:5) ve čtvrtém útoku ještě se zkušeným Američanem Nickem Folignem.

Urodila se tedy už celkem významná česká enkláva. Až tak, že se při rozhovoru po ukončení přípravného kempu 26letý Pastrňák rozesmál. „Je to něco speciálního, abych byl upřímný. Teď vládneme kabině. A rozjedeme tady nějakou českou muziku,“ slíbil havířovský rodák.

Možná za zvuku Vysokého jalovce bude Pastrňák přemýšlet, co přinese budoucnost. Vstupuje totiž do posledního roku svého kontraktu a probíhají jednání o jeho prodloužení. Vše ale jeden z hrdinů letošního mistrovství světa ve Finsku nechává na svých agentech. „Vím, že se jedná každý den. Snaží se o to, aby došlo k nějaké dohodě. Je dobré vědět, že kontakt probíhá a věřím, že se všechno úspěšně dokončí,“ odpověděl s tím, že sám se nyní stará jen o hokej.

Z přípravy nemůže mít extrémně pozitivní ani negativní dojmy – ze šesti zápasů vyhrál Boston polovinu. V noci ze středy na čtvrtek pak už čeká Bruins první utkání o body, kdy si udělají výlet do Washingtonu. V hlavním městě Spojených států – stejně jako ještě v dalších týdnech sezony – se představí bez dlouhodobé opory Brada Marchanda i dvou stálic z defenzivy Charlieho McAvoye a Matta Grzelcyka. Právě to ale umožňuje vznik čistě českého útočného tria.

Bojovými sporty k premiéře v NHL

Jako na trní je především Jakub Lauko. Číslo 77 draftu v roce 2018 absolvovalo už čtvrtý předsezonní kemp s Bostonem, ale na první start v NHL 22letý útočník stále čeká. Jeho domovem během ročníku vždy byla farma Providence Bruins. Teď má ale nakročeno směle k tomu, aby to změnil, přičemž někteří kritici na sociálních sítích se podivovali, proč chomutovský odchovanec zůstává s týmem tak dlouho.

„Abych byl upřímný, trochu mě to naštvalo,“ přiznal po posledním utkání. Ale nepochopení fanoušků se postaralo o dodatečnou motivaci a proti Devils vstřelil Lauko svůj druhý gól v přípravě.

Na optimismu mu nyní přidává i chvála od nového trenéra Jima Montgomeryho. „Naše čtvrtá lajna byla po celý zápas nejlepší. Lauko byl dobrý. Předváděl to, co jsme po něm chtěli. Přináší rychlost, drží puk v útočném pásmu, jde i do míst, kde to bolí. Proto ho tu pořád máme,“ uvedl kouč a dodal, že český mladík je schopný se soupeřům dostat pod kůži.

Sám hráč pak vypichuje především svoji kondici. Mluvil o tom, že nejlépe se cítí ve třetí třetině, kdy ostatní hráči odpadají. Za poslední měsíce zmohutněl a na kondičce pracoval i trochu netradiční formou. „Strávil jsem spoustu času se zápasníky a kluky z thajského boxu.“

A je si jistý, že udělal vše, co bylo v jeho silách, aby konečně nakoukl do velké show. Teď je na managementu, jestli Boston vykopne sezonu NHL s výjimečným počtem šesti českých hokejistů.

Tagy:
David Pastrňák sport New Jersey Devils Tomáš Nosek Pavel Zacha Jakub Lauko hokej Boston Bruins David Krejčí NHL Jakub Zbořil Jim Montgomery