A to si všichni mysleli, že rekord Howea nikdo netrhne, říká Havlát k počinu Marleaua

Martin Havlát zrovna seděl ve své rezidenci na Miami u fotbalové bitvy mezi Arsenalem a Fulhamem a den před svými 40. narozeninami si postěžoval se smíchem na stáří a čím dál řidší hřívu. Ale jinak si dle svých slov klid po kariéře užívá a s úžasem sleduje, jak se jeho kamarád a bývalý parťák Patrick Marleau nesmazatelně zarývá do dějin. Útočník San Jose Sharks v pondělí překonal rekord Gordieho Howea a s 1 768 zápasy má v NHL odehráno tolik, co nikdo jiný. „Nevím, jestli je možné, aby tenhle rekord někdo překonal,“ řekl redakci CNN Prima NEWS Havlát, který v NHL během 15 sezon odehrál 790 utkání v základní části.

S Marleauem jste u Sharks mezi lety 2011–⁠2014 odehrál tři sezony, jaký byl jako člověk?
Vynikající. Tichá povaha, snažil se jít příkladem hlavně na ledě. Nikdy toho moc nenamluvil, ale zároveň se vždycky snažil pomáhat všem kolem sebe. Navíc je to jeden z nejlepších střelců vůbec, dokázal dát gól ze všeho. I když to už jsem zase někde jinde než u popisu člověka, že jo?

To nevadí, já bych se vás stejně zeptal na obojí.
Jako spoluhráč i jako člověk byl jedním z nejlepších, co jsem za svou kariéru poznal. O tom, jaký byl hokejista, se ani nemusíme bavit. Za něj hovoří všechny statistiky a výsledky, a to číslo odehraných zápasů… Nevím, jestli je možné, aby to vůbec někdo překonal. A to si všichni mysleli, že rekord Gordieho Howea nikdo netrhne. To je neuvěřitelné.

A jak na vás působil mimo led?
Vždycky byl tichý, nikde nikdy nevyřvával. Když jste s ním ale byl sám jeden na jednoho, dalo se s ním vykládat dlouho a o mnoha věcech. Když byl v kolektivu, nebyl to člověk, který se vyžíval v proslovech. Snažil se jít příkladem na ledě. Všichni to respektovali. Jsou hráči, kterých je plná kabina, ale tím určitě nebyl. Myslím, že se nenajde nikdo, kdo by ho neměl rád a řekl o něm něco negativního. Byl to vyloženě nekonfliktní typ.

Marleau jedenáctkrát odehrál všech 82 zápasů základní části a v neskutečných 15 případech naskočil v sezoně aspoň do 80 zápasů. Hodně mu pomáhalo zdraví, že?
Správně, Patrick nebyl snad nikdy zraněný. Jak říkám, to číslo odehraných zápasů je prostě neuvěřitelné. Měl obrovské štěstí, protože v kontaktním sportu to je hned. Stačí milimetr a všechno je jinak.

Nicméně je to sedm let, co jste v San Jose hrál. To ještě myšlenky na rekord být nemohly, že?
To určitě ne, teď mu je 41 let. Poslední roky hodně sleduji, kolik zápasů má Zdeno Chára, ten se taky hrne statistikou nahoru. Jenže v tomhle věku člověk nikdy neví, jak dlouho bude hrát. Patrick ale pořád jede, pořád mu to bruslí, a to je pro útočníka v téhle době rychlého hokeje nejdůležitější. Jen se podívejte, staří útočníci v téhle době už skoro nejsou. NHL hrají ještě Jumbo Joe Thornton a Jason Spezza. Hra je strašně rychlá, je neuvěřitelné, že bruslařsky a rychlostně s ostatními drží tempo. Na druhou stranu, Patrick má doma čtyři dětí, možná se se snaží pořád hrát a být na zimáku co nejdéle.

Nevím, jestli je možné, aby to vůbec někdo překonal. A to si všichni mysleli, že rekord Gordieho Howea nikdo netrhne.

Nedokážu si představit, že bych odehrál tolik utkání

Co všechno hokejista potřebuje, aby mohl pomýšlet na takové množství odehraných utkání?
Zdraví, štěstí, stavba těla. Navíc, Patrick se o sebe strašně moc staral a dbal na to, aby se udržel zdravý. Velkou roli hraje i prevence. To je stránka sportovce, která je nutná, protože když už jste zraněný, je pozdě. A důležitá je samozřejmě taky tvrdá práce. Jako ostatně u všeho v životě.

V kariéře jste se také potkával s Jaromírem Jágrem, který je v počtu startů s 1 733 zápasy historicky na čtvrtém místě. Dají se porovnat?
Myslím si, že se nedají srovnat, typově byli každý úplně jiný hráč. Oba odehráli strašně moc zápasů, ale hráčsky byli totálně odlišní.

Marleau je sice jen o rok starší než vy, ale zápasů odehrál o 1 000 více. Umíte si představit, že by vám na konto padlo dalších tisíc zápasů?
Já určitě ne. Už tisíc zápasů je samo o sobě neuvěřitelné číslo, i 500 je hodně. Když člověk začíná kariéru, nedává si žádné mety a počty zápasů. Přemýšlí jen nad tím, aby se v NHL udržel. Důležité je první utkání, aby mohl říct, že to dokázal, že hrál tu nejlepší soutěž na světě, a pak se jde zápas od zápasu. Někdo jich má strašně moc, někdo je rád za jeden. Já bych si nedokázal představit, že bych měl hrát tolik zápasů. U mě je to asi nemožné.

Kromě všeho, co jste zmiňoval, je určitě potřeba také oddanost.
Ta musí hrát velkou roli. A také zázemí. Není jednoduché u kariéry vychovávat rodinu. Jeho manželka musela přinést spoustu obětí, a děti vlastně taky. Na druhou stranu je skvělé, když děti vyrůstají, a mají možnost vidět tátu chodit do kabiny. To je úžasná věc. Myslím, že s ním všechny současné okamžiky hodně prožívají.

Tagy:
rozhovor rekord NHL hokej sport San Jose Sharks Martin Havlát Patrick Marleau Gordie Howe