Právní bitva o Popelku: Syn Šafránkové podal žalobu. Je to pocta herečce, hájí se šéfka zámku

Popelka Libuše Šafránková

Syn Libuše Šafránkové žaluje zámek Moritzburg

Kultovní pohádka Tři oříšky pro Popelku vydělává i desítky let po své premiéře. Ale ne vždy je to prý podle pravidel. Syn herečky Libuše Šafránkové podal žalobu na německý zámek Moritzburg, který pohádka proslavila. Nelíbí se mu totiž výstava o jeho mamince, kterou zámek údajně bez jeho souhlasu znovu uspořádal.

Na zámku Moritzburg jsou k vidění kostýmy z filmových studií i originální rekvizity, jako třeba Popelčino sedlo. Kromě toho zámek znovu uspořádal i výstavu o životě Libuše Šafránkové. „Člověk se dostane k originálním filmovým místům. Díky tomu si můžeme hýčkat tu tradici,“ řekl jeden z návštěvníků výstavy pro CNN Prima NEWS. „Všechno bylo moc pěkné, už roky sníme o tom, že se sem přijedeme podívat. Přijeli jsme až z Lipska,“ dodala další návštěvnice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dezinformátor Tušl stráví za pronásledování lékařů 19 měsíců ve vězení. Soud trest potvrdil

Syn Libuše Šafránkové Josef Abrhám mladší ale s výstavou nesouhlasí a podal na zámek žalobu. „Zámek Moritzburg se rozhodl uspořádat výstavu bez jakékoli konzultace s panem Abrhámem mladším, který je nositelem osobnostních práv po své zemřelé matce,“ vysvětlil advokát Aleš Rozehnal pro CNN Prima NEWS.

Slavná herečka prý chtěla mít alespoň minimální kontrolu nad tím, jak výstava bude vypadat. „Dokonce prodávají bez jeho souhlasu různé upomínkové předměty s jejím vyobrazením a musím říct, že často velmi pochybné kvality,“ podotkl Rozehnal.

„Je to velká škoda, protože naším cílem bylo ukázat návštěvníkům, kdo byla Libuše Šafránková a jak významná byla pro české diváky. Udělali jsme to jako poctu vůči této herečce,“ sdělila ředitelka zámku Dominique Flieglerová.

Výstava je dvojjazyčná. Až čtvrtinu ze statisíců návštěvníků ročně totiž tvoří Češi. „Velice rádi bychom i se synem paní Šafránkové prošli tuto výstavu, abychom mu vysvětlili, co je naším cílem. Nicméně nevystavujeme žádné soukromé fotografie, protože víme, že ona sama byla stydlivá,“ řekla Flieglerová. Výstava i přes právní bitvu pokračuje dál. Fanoušci ji mohou navštívit až do 25. února.

Tagy: