Adele v Mnichově či Swiftová ve Vídni? Rusové utrácejí desetitisíce za koncertní dovolené

Západní popové hvězdy Rusko převážně bojkotují kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Ruští hudební fanoušci však zřejmě tak zoufale touží vidět své oblíbené umělce, že platí tisíce za koncertní dovolenou v zahraničí, napsal deník The Daily Telegraph.

Podle něj například cestovní kancelář Russian Express zaznamenala velkou poptávku po zájezdech s koncertní tematikou. Balíčky, které nabízí, zahrnují mimo jiné možnost vidět Eda Sheerana v chorvatském Záhřebu nebo Jamese Blunta v Dubaji.

ČTĚTE TAKÉ: Putin je ochoten zastavit boje na Ukrajině, píše Reuters. Ruské zdroje zveřejnily podmínky

Mluvčí cestovní kanceláře listu sdělil, že od začátku prodeje těchto tematických balíčků na podzim loňského roku se jich prodalo na 150 a stále patří mezi velmi oblíbené. Kancelář podle něj vybírá umělce, kteří oslovují mladé lidi i starší generace.

„Imagine Dragons a Snoop Dogg jsou volbou pro mladé lidi, starší si vybírají spíše Scorpions a Rammstein,“ dodal mluvčí. Jeden z balíčků –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pětidenní zájezd, jehož vrcholem je vystoupení Eda Sheerana v srbském Bělehradě v srpnu letošního roku, stojí 1123 dolarů (asi 26 150 korun).

Sheeran, který naposledy hrál v Moskvě v roce 2019, veřejně vyjádřil svou podporu Ukrajině a v roce 2022 vystoupil na Koncertu pro Ukrajinu, jehož výnos byl určený napadené zemi.

„Západní superhvězdy už v Moskvě nevystupují,“ napsal na platformě X Jonny Tickle, Brit žijící v ruském hlavním městě. „V důsledku toho některé cestovky vytvořily zájezdové balíčky, které zahrnují let, ubytování a lístky na koncert pro Rusy, kteří chtějí vidět své oblíbené zpěváky, jako je Taylor Swiftová, Dua Lipa a Adele,“ dodal.

Tickle na X také vložil reklamy rozhlasové stanice Europa Plus, která sídlí v Moskvě a pořádá soutěž nazvanou Live Tour 2024. Ceny zahrnují balíčky na koncert Adele v Mnichově, Coldplay v Budapešti a Taylor Swiftové ve Vídni.

V roce 2021 napsal baskytarista Coldplay Guy Berryman na sociální síti X, že by kapela „určitě“ chtěla vystoupit v Rusku poté, co se ho jeden fanoušek zeptal, jestli by chtěl hrát někde, kde ještě nebyl. Po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 však Coldplay vystoupení v Rusku na své turné nezařadila.

V roce 2022 pozvala skupina Coldplay na své vystoupení v Bruselu na pódium Svjatoslava Vakarčuka, zpěváka ukrajinské rockové skupiny Okean Elzy. „Jsme ve válce. Chci, abyste věděli, že bojujeme nejen za Ukrajinu, ale i za světový mír, svobodu a demokracii,“ řekl Vakarčuk na videu z koncertu zveřejněném na sociální síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Depardieu se porval s králem paparazzi. Rány měla rozdávat i jeho partnerka českého původu

Tagy:
Evropa cestovní kancelář Rusko Ed Sheeran James Blunt Taylor Swiftová Snoop Dogg pop Imagine Dragons Rammstein hudba umění koncert kultura Scorpions Adele Coldplay koncertní dovolené západní hvězdy