Putin je ochoten zastavit boje na Ukrajině, píše Reuters. Ruské zdroje zveřejnily podmínky

 Vladimir Putin na vojenské přehlídce k připomínce porážky nacistického Německa, 9. 5. 2024

Putin chce jednat o příměří

Ruský prezident Vladimir Putin je připraven zastavit boje na Ukrajině vyjednáním příměří, které by uznalo současné frontové linie, informuje agentura Reuters s odkazem na čtyři ruské zdroje. Pokud však Kyjev a Západ nebudou reagovat, má být Rusko připraveno bojovat dál. Putin však podle svého pátečního vyjádření odmítá o zastavení bojů vyjednávat se současným ukrajinským vedením.

„Putin může bojovat tak dlouho, jak bude třeba, ale je připraven i na příměří, na zmrazení války,“ uvedl pro agenturu Reuters vysoce postavený ruský zdroj, který s Putinem spolupracoval a zná situaci v Kremlu na nejvyšší úrovni. Putin měl také v kruhu nejbližších spolupracovníků vyjádřit svou frustraci nad „pokusy Západu zbrzdit jednání“ a rozhodnutím ukrajinského prezidenta Zelenského mírové rozhovory vyloučit.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko posílá na frontu i muže podezřelé ze zločinu. Denně naverbuje přes tisíc lidí

K možnosti obnovit mírové rozhovory s Ukrajinou se v pátek vyjádřil i sám Putin. Jednání by ale podle něj musela být vedena s legitimním vedením Ukrajiny, a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle něj tuto legitimitu nemá. Putin to podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci po rozhovorech se spojeneckým běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

„Ale s kým vyjednávat? To není planá otázka... Samozřejmě si uvědomujeme, že legitimita stávající hlavy státu vypršela,“ nechal se slyšet Putin. Už poněkolikáté tak narážel na to, že mandát ukrajinského prezidenta by za normálních okolností vypršel tento měsíc, ale kvůli stannému právu vyhlášenému na začátku války se teď v napadené zemi nové volby hlavy státu neuskuteční.

Jmenování ekonoma Andreje Bělousova ministrem obrany minulý týden považovali někteří západní vojenští a političtí analytici za signál snahy uvést ruskou ekonomiku do permanentní válečné pohotovosti s cílem vyhrát dlouhodobý konflikt. Zdroje Reuters však uvedly, že Putin by raději využil současného rozmachu Ruska k tomu, aby konflikt ukončil. Na základě znalostí dialogů probíhajících v nejvyšších kremelských kruzích dva ze zdrojů uvedly, že dosavadní ruské úspěchy ve válce jsou podle Putina dostatečné k tomu, aby před ruským lidem mohl konflikt označit za vyhraný.

„Nemožné“ rozhovory

Putin podle zdrojů chápe, že masivní postup na frontě by vyžadoval celostátní mobilizaci, což si ruský prezident údajně nepřeje. Možnost celostátní mobilizace vyděsila část obyvatelstva Ruska a vyvolala odchod statisíců mužů ze země. Průzkumy ukázaly, že Putinova popularita klesla o několik procentních bodů.

Vyhlídka na příměří nebo dokonce mírové rozhovory se však v současné době zdá být vzdálená. Zelenskyj opakovaně prohlásil, že mír za Putinových podmínek nepřipadá v úvahu. Slíbil, že znovu získá ztracená území, včetně Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014. V roce 2022 podepsal dekret, který formálně prohlásil jakékoli rozhovory s Putinem za „nemožné“.

Putinovi se podle Kyjeva také nedá věřit, že případnou mírovou dohodu dodrží. Poukazuje přitom na fakt, že ruský prezident opakovaně před vpádem na Ukrajinu popíral, že by chtěl vést válku. Moskva dodnes o rozsáhlém konfliktu tvrdí, že se jedná o „speciální vojenskou operaci“.

Jeden ze zdrojů oslovených Reuters se domnívá, že dohoda mezi Moskvou a Kyjevem nenastane, dokud bude na Ukrajině u moci Zelenskyj – ledaže by ho Rusko obešlo a uzavřelo dohodu s Washingtonem. Americký ministr zahraničí Antony Blinken však minulý týden v Kyjevě novinářům řekl, že nevěří, že by Putin měl zájem vážně jednat. „Kreml dosud neprojevil žádný smysluplný zájem o ukončení války, spíše naopak,“ dodal na otázku Reuters mluvčí americké diplomacie.

Rusko i Ukrajina rovněž uvedly, že se obávají, že druhá strana využije jakéhokoliv příměří k opětovnému zbrojení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Postrach ruských okupantů: Na Krymu zřejmě řádí tajná zbraň, padnout může i Kerčský most

Tagy: