Adoptoval 35 dětí, bojoval proti gangům. Teď musíme vyhnat Rusy, říká pastor a boxer

Otec Genadij je pastorem a boxerem. Na Ukrajině před válkou zachraňoval děti a bojoval proti gangům, nyní má za cíl vyhnat ze své vlasti Rusy.

Pastor, boxer, a navíc v uniformě. To je otec Genadij, který na Ukrajině před válkou zachraňoval děti z ulice. Teď pomáhá vojákům a civilistům na frontě. V Záporoží s ním natáčel štáb CNN Prima NEWS, reportér Matyáš Zrno a kameraman Petr Židek.

Jak otec Genadij začíná každý den? Rozdělí práci, pomodlí se a následně vyprovodí dodávky s pomocí do frontových oblastí. „Staří lidé bez dětí a vnuků žijí za frontou ve sklepech, jako zvířata, už rok a půl. Snažíme se jim pomoct,“ vysvětlil redakci CNN Prima NEWS pastor.

Otec Genadij byl v celé Ukrajině známý už před válkou. Pastor a zároveň boxer zachraňoval v Mariupolu děti z ulice a bojoval s drogovými gangy. Sám adoptoval 35 dětí. Ale pak přišla válka a obléhání města. „Tohle je můj syn. Zachránil skoro 8 000 lidí. Nikdo neevakuoval tolik lidí z Mariupolu jako on. Jel několikrát přes frontové linie, celkem sedmkrát,“ líčil pyšně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Povinná vojna se vrací do Evropy. Kvůli válce zvažují výcvik v Německu i ve Francii

Zatímco před válkou bojoval Genadij proti drogám, teď má jiného nepřítele. „Ted je naším největším úkolem vyhnat Rusy. Až je vyženeme, budeme zase bojovat proti špatným věcem, jako je korupce nebo drogy,“ vysvětloval své plány. Do válečného úsilí se nezapojil jen on sám. „Deset mých synů je na frontě: čtyři byli zraněni, jeden přišel o ruku,“ líčil pastor.

Genadij si svou prací vysloužil i audienci u papeže Františka. „Společně jsme se modlili. Řekl mi: ‚Veďte modlitbu.‘ A já na to: ‚Vždyť vy jste papež a já jen protestantský pastor.‘ A on na to, že to nevadí, že to je v pořádku,“ vzpomínal. Po válce chce Genadij navštívit i Prahu. „Řeknu vám pravdu: Jsem pastor, nemám rád alkohol, ale v Praze si dám pár piv,“ dodal.

Tagy: