Povinná vojna se vrací do Evropy. Kvůli válce zvažují výcvik v Německu i ve Francii

Některé evropské státy připravují návrat povinné vojenské služby, další země – často z řad NATO – o tomto kroku uvažují. Válka na Ukrajině donutila politiky přehodnotit jejich bezpečnostní postoje. O návratu povinné vojenské služby se diskutuje napříč Evropou, od skandinávských států přes Francii až po Rumunsko, píše web Deutsche Welle.

Mělo jít o zašlý koncept. O starou připomínku studené války a „zlých“ časů. Většina států Evropy od povinné vojenské služby upustila v devadesátých letech minulého století. Ruská invaze na Ukrajinu ale způsobila, že se myšlenka povinné vojny v Evropě znovu vrací na stůl.

Zákonem nařízenou vojenskou službu nezrušilo jen šest států NATO. Mezi nimi je například Turecko, Finsko nebo Estonsko. Nyní o znovuzavedení vojny diskutuje doslova celá Evropa. A to hlavně tam, odkud je to blízko do Ruska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstup Ukrajiny do NATO? Kyjev musí splnit podmínky, záleží i na průběhu invaze

Zvláště hlasitá je diskuse ve Skandinávii a Pobaltí. Litva zavedla povinnou vojenskou službu už v roce 2015, v reakci na ruskou anexi Krymu. Lotyšsko začíná obnovovat vojenskou službu už tento rok. Výcvik potrvá 11 měsíců a budou se ho muset zúčastnit všichni muži ve věku mezi 18 a 27 lety. Napsal o tom Mezinárodní institut pro demokracii a volební pomoc.

V minulých letech se k určité podobě povinné vojenské služby vrátilo i Švédsko. Hlásit se k ní musejí všichni osmnáctiletí muži. Reálně ale výcvik podstupuje jen určité procento z nich. Stejně to mají v Norsku. Informoval o tom web Deutsche Welle.

Opačně poměry panují v Dánsku. Tam je sice vojenská služba povinná, země má ale dostatek dobrovolníků k tomu, aby naplnila stavy.

Už i Francie a Německo

O potřebě osvěžení konceptu povinné vojenské služby se diskutuje také tam, kde by to ještě před pár měsíci bylo značně nepravděpodobné. Geopolitická situace nutí k uvažování o vojenské službě i Francii nebo Německo.

V Německu skončila povinná vojenská služba v roce 2011. Země ji může kdykoli v rychlosti oživit. Tamní ministr obrany Boris Pistorius by byl pro, kancléř Olaf Scholz je proti. V zemi se o tématu živě diskutuje. Stejně jako o možnosti, že by se do škol vrátily vojenské přednášky.

Ve Francii je v současnosti v platnosti dobrovolná měsíční vojenská služba. Tamní vláda uvažuje, že by ji přeměnila na povinnou. Zúčastnit by se jí v takovém případě museli všichni ve věku mezi 15 a 17 lety.

Mohlo by vás zajímat: Možné přijetí Ukrajiny do NATO

Tagy: