Adrenalinová jízda po laně ve 150 metrech s úchvatným výhledem. Navštivte ZIPline Klíny

Zipline Klíny

Zipline Klíny

Máte rádi adrenalin? Pokud ano, tak právě pro vás bude pozvánka na jízdu pátou nejdelší zipline v Evropě. Měří přes 2 kilometry a jízda na ní je úchvatným zážitkem. A kdo výšky moc nemusí, může se svézt na velmi rychlém bobu, který nezastaví ani za deště.

A nemůže to spadnout? Tahle otázka napadne asi každého, kdo se na zipline chystá. Personál obsluhující oblíbenou atrakci ale za její bezpečnost dává ruku do ohně. Instruktorka Klára Ulbertová každému, kdo má ze zipline obavy, s klidem říká: „Nemůže to spadnout, bezpečnost je tady maximální, jde nám o to, aby si to návštěvník užil. Je tady spousta lidí, kteří kontrolují každý krok, aby nedocházelo k chybám.“

Zábava a adrenalin pro dospělé i děti

Zipline Klíny v Krušných horách je pátá nejdelší v Evropě a jediná na světě, kterou pohání elektromotor. Lano vedoucí nad údolím ve výšce 150 metrů je prověšené a právě díky elektromotoru se dá plynule dojet do cíle.

Zipline si mohou bez problémů spolu s dospělými užít i děti, které s nimi mohou jet v tandemu.

„Zvládne to každý. A nejvíce si to užije paradoxně ten, kdo se trochu bojí, protože adrenalin je po takovém zážitku vyšší,“ říká v pořadu Prima Česko Jana Štěpánová, vedoucí provozu v areálu Zimlet Klíny.

Adrenalinová jízda má dva úseky, 1 400 a 800 metrů. Jízda trvá něco málo přes deset minut. Kdyby se na dráze přeci jen někdo zasekl, dojedou pro něj záchranáři na speciální kladce.

Stavba zipline trvala skoro rok. Nejvyšší možná rychlost je 75 kilometrů za hodinu. „Záleží na váze klienta. Čím těžší klient, tím rychleji jede,“ upřesňuje Jana Štěpánová.

Kdo nesnese výšku, může zkusit bobovou dráhu

Jede to na ní o trochu pomaleji, ale při 45 kilometrech za hodinu vám také může ulétnout kšiltovka. Stejně jako na zipline i tady je na prvním místě bezpečnost.

Bob v žádném případně nemůže vyjet mimo dráhu. „V tom je rozdíl oproti bobovým drahám, které jezdí v korytě, kde se to může stát. Naše bobová dráha je vedená po trubce, a tak jede samostatnou silou a nemůže vypadnout,“ vysvětluje Lea Kaurová, která bobovou dráhu obsluhuje.

Všechny adrenalinové atrakce ve zdejším areálu vedou do krušnohorského Šumenského údolí. A když začne padat slunce za obzor, v očích se mnohým nad tou krásou zaleskne slza a zatají dech.

Tagy: