Z nejvyšší kostelní věže v Česku uvidíte i Alpy. V katedrále si navíc můžete něco přát

katedrála sv. Bartoloměje

Bartolomejsky_chram

Katedrála s nejvyšší kostelní věží v Česku, to je Bartolomějský chrám v centru Plzně. Součástí objektu je i místo, kam lidé chodí vyslovovat svá přání, ta jim plní stříbrný andělíček. Kdy vznikla a jakou historii má budova v samém centru západočeské metropole? Odpovědi přinesl další díl pořadu Prima Česko.

Každého, kdo někdy zavítal do Plzně, zcela jistě okouzlila majestátní budova stojící v centru metropole. Trojlodní gotický chrám má bohatou historii. Jeho stavba započala už na konci 13. století. „Kostel na tomto místě byl budován už od založení města v roce 1295,“ upřesňuje letopočet v pořadu Prima Česko Pavel Říha, mluvčí plzeňské diecéze, a dodává: „Nejzajímavější je tady vysoká stanová střecha, která byla udělaná někdy kolem roku 1400. Ta vyhořela v roce 1525 a tehdy plzeňští byli smutní, že jim tahle dominanta zmizela, tak zvýšili věž, která se zachovala dodnes.“

Výhled až k Alpám

A ten, kdo se chce podívat na západočeskou metropoli z ptačí perspektivy, má díky chrámu sv. Bartoloměje jedinečnou šanci, musí ale vystoupat na tři sta schodů. Katedrála sv. Bartoloměje se totiž pyšní nejvyšší kostelní věží v Česku. Z jejího ochozu dohlédnete až na vrcholky Šumavy, Českého lesa, nebo dokonce i Alp.

Vnitřek zase láká nevšední podívanou. Celý interiér katedrály byl nedávno kompletně zrekonstruován. Opravovala se tu i vzácná gotická madona. Ještě před úpravami byl vnitřek katedrály výrazně tmavší. „Návštěvníci katedrály můžou vidět ten rozdíl, když přijdou a pohlédnou vzhůru. Tak tam v jednom oblouku je vynechán kámen, který je takový černý, a tam je vidět krásně ten rozdíl,“ radí zvědavcům Říha.

„Velký problém byl stav kleneb, který se ukázal jako velmi problematický. Takže za pochodu jsme tam museli dělat opatření, aby nám ty klenby nespadly na hlavu,“ doplňuje zajímavosti architekt Jan Soukup. Rekonstrukcí pak prošly i varhany z konce 19. století, které mají více než čtyři tisíce píšťal.

Za jednou ze zajímavostí ale nemusíte ani dovnitř. Z boku katedrály najdete mříž a na ní tváře andílků. Barvou vyčnívá jeden z nich – je stříbrný. Místní mu říkají Vošahlík a věří, že jim splní přání. Až si i vy půjdete k andělíčkovi něco přát, nezapomeňte své touhy vyslovit pouze v duchu, nikdy ne nahlas. Jen tak se prý mohou splnit.

Tagy:
Alpy chrám anděl Plzeň vyhlídka Prima Česko katedrála sv. Bartoloměje nejvyšší věž