Adventní trhy v Drážďanech 2022: Kdy se konají a co vás tam čeká?

Pokud přemýšlíte, kam se vydat na adventní trhy, ale ty české už vás omrzely, vyrazte do Drážďan. Toto německé město nemáme z České republiky daleko a jeho vánoční trhy vás určitě nadchnou. Čekají vás tam samé dobroty – například pravý bratwurst nebo vynikající svařené víno. A ochutnejte i typické drážďanské vánoční pečivo Striezel (česky štola), po níž je tento vánoční trh pojmenován. Jak se do Drážďan dostanete a jaká tam nyní platí opatření kvůli covidu? Vše najdete v našem přehledu.

Vánoční trhy v Drážďanech se rozpínají do více částí města, ale hlavním centrem je Striezelmarkt na náměstí Altmarkt. Další vánoční trhy najdete například i na Prager Strasse nebo na náměstí Neumarkt před kostelem Frauenkirche.

Letos se drážďanské adventní trhy Striezelmarkt konají od 23. listopadu do 24. prosince. V den zahájení se trhy otevřou v 16 hodin a své brány zase zavřou ve 21 hodin, další dny bude otevřeno každý den od 10 do 21 hodin. Na Štědrý den bude otevřeno jen do 14 hodin.

Největší vánoční trhy v Drážďanech se letos uskuteční již po 588., což z nich činí nejstarší adventní trhy v Německu. Na náměstí bude 250 stánků, ve kterých si můžete koupit vánoční ozdoby, dřevěné hračky, ručně vyráběné dekorace, svařené víno, štolu, punč, cukroví a spoustu dalších laskomin na oslazení i zahřátí.

Drážďanská štola je specialita chráněná ochrannou známkou Dresdner Christstollen. Tuto sladkost z hutného těsta s rozinkami, kandovaným ovocem a velkou vrstvou cukru navrchu smí péct jen někteří místní pekaři. Její pravost se pozná podle pečeti Zlatého jezdce.

Vrcholem vánočních trhů je Stollenfest (Štolová slavnost), která se letos koná 3. prosince. Začíná dopoledne na náměstí Schlossplatz, kde je odhalena tradiční obří štola, a končí odpoledne na náměstí Altmarkt. Součástí slavnosti je i velkolepý průvod se zhruba 500 účastníky.

Symboly trhu jsou kromě štoly louskáčky na ořechy v podobě vojáků, kominíček ze švestek a krušnohorská stupňovitá pyramida, která je se svou výškou 14,61 metru největší na světě.

Program pro děti i dospělé

Návštěvníky trhu čeká bohatý doprovodný program. Mezi oblíbené kratochvíle například patří návštěva Santa Klause. Děti i dospělí se můžou projet na nádherném dřevěném kolotoči a ruském kole. Dále se nabízí krásné vyhlídky z věže Kreuzkirche nebo okna Kulturpalastu, které jsou cílené přímo na vyzdobené slavnostní náměstí.

V severozápadním rohu náměstí, kde se trhy konají, najdete stánek s informacemi, kde dostanete brožuru o programu celých trhů v Drážďanech, a to i v češtině.

Jedním z milníků trhů je prodejní neděle, která letos připadá na 4. prosince a nabídne mnoho slev. Obchody otevírají zpravidla mezi 12. a 18. hodinou. V Německu musí mít běžně v neděli obchody zavřeno, takže se jedná o výjimečnou událost.

Zajímavostí také je, že ve stáncích můžete platit pamětními tolary, které lze vyměnit v informačních centrech. Za deset euro získáte jedenáct tolarů. Jedno euro se přitom rovná jednomu tolaru, jedenáctý tolar obdržíte jako dárek a platit jimi můžete u všech prodejců na trhu.

Kdo by chtěl zabavit malé děti, v rohu náměstí Altmarkt před kostelem Kreuzkirche je dětský koutek, kde je kromě klasických atrakcí připraveno pro děti také spousta dílen a interaktivní zábavy (v němčině). Také se tu zjevuje Mikuláš a čte dětem pohádky (v němčině). Pro děti je zde otevřen ještě Švestkáčkův dům (Pflaumentoffelhaus) odkazující ke kominíčkovi ze švestek a pekárna, kde mohou děti něco vytvořit. Čas dětem zkrátí i loutkové divadlo, dětská železnice a samozřejmě již zmíněný kolotoč a ruské kolo.

Koho by trhy přestaly bavit, může kromě procházky městem čas strávit i v nedalekém nákupním středisku Centrum Galerie Dresden, kde se nachází vyhledávaný obchod Primark.

Cesta do Drážďan

Drážďany jsou z České republiky opravdu kousek. Pokud pojedete autem z Prahy, cesta vám zabere jen 1,5 hodiny. Poplatek za parkování se u různých parkovišť liší, ale počítejte zhruba s cenou 2,50 euro za hodinu. Seznam drážďanských parkovišť naleznete zde.

Pokud nechcete řídit nebo nemáte auto, na adventní trhy pořádá spousta cestovních kanceláří zájezdy, takže si jen stačí vybrat společnost a můžete vyrazit. Zájezd stojí kolem 600 korun. Z Prahy jste tam autobusem za 2,5 hodiny, z Ústí nad Labem dokonce za hodinu. Pokud byste radši jeli na vlastní pěst vlakem, cesta trvá lehce přes dvě hodiny a zpáteční jízdenka vás bude stát kolem 300 korun (záleží na konkrétním spoji).

Pokud chcete v Drážďanech přespat, rezervujte si hotel raději s předstihem, na poslední chvíli mohou být obsazeny.

Covid vs. vánoční trhy 2022

Vánoční trhy v Drážďanech byly roku 2021 zrušeny kvůli pandemii covidu, letos to ale vypadá slibně a trhy by se měly konat. Vzhledem k nepředvídatelnosti situace ale raději sledujte informace na oficiálních webových stránkách trhu, oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcíoficiálních webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Respirátory jsou v Německu povinné ve veřejné dálkové dopravě (vyjma letecké dopravy), v nemocnicích a pečovatelských zařízeních. Nařízení o vstupu do Německa v souvislosti s nebezpečím infekce koronaviru SARS-Cov-2 jsou zveřejněna na stránce Spolkového ministerstva zdravotnictví SRN.

Tagy: