Záchranáři se brodí bahnem a hledají živé. V Keni se protrhla přehrada, nepřežily desítky lidí

V Keni se protrhla přehrada.

V Keni se kvůli prudkým dešťům protrhla přehrada

V keňské provincii Nakuru ve Velké příkopové propadlině se protrhla přehrada. Následné záplavy v obydlených oblastech dále po proudu řeky si vyžádaly nejméně 40 lidských životů, informovaly v pondělí agentury s odvoláním na místní úřady. Podle Reuters je obětí 42. Nejen v Keni, ale v širším regionu východní Afriky následkem jevu El Niño silně prší už od poloviny března. Povodně a sesuvy půdy si vyžádaly už několik stovek obětí, jen v Keni jich před protržením přehrady bylo 103, píše stanice CNN.

„Snažíme se situaci dostat pod kontrolu, je to poměrně zdrcující, ale snažíme se, jak to jen jde. Hlavně se musíme dostat k těm, které voda odnesla, protože doufáme, že někteří jsou stále naživu,“ řekla CNN Susan Kihikaová, guvernérka provincie Nakuru. Záchranné týmy se podle ní prohrabávají bahnem, aby našly přeživší.

ČTĚTE TAKÉ: Desítky tornád, mrtví a města změněná v trosky. Záběry odhalily zkázu v Oklahomě

Poničené domy, infrastrukturu, zemědělskou úrodu i lidské oběti hlásily v uplynulých týdnech úřady rovněž v Tanzanii a Burundi, kde počasí poznamenalo na 200 000 lidí.

Keňská vláda v pondělí rozhodla o odložení začátku nového školního semestru o týden. O víkendu byla rovněž omezena letecká doprava na hlavním letišti v Nairobi, kde voda zaplavila ranvej. V Nairobi obvykle v dubnu spadne kolem 150 milimetrů srážek, letos však podle deníku The Guardian spadlo téměř dvojnásobek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Při bleskových záplavách v Ománu umíraly i děti. Řidiči v panice opouštěli auta

Tagy: