Desítky tornád, mrtví a města změněná v trosky. Záběry odhalily zkázu v Oklahomě

Oklahomou se prohnalo tornádo.

USA se prohnalo tornádo. Oklahomu a okolní státy zpustošilo

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle agentury AP to v pondělí uvedl guvernér tohoto amerického státu Kevin Stitt. Postiženy nepříznivým počasím jsou i okolní státy.

Národní meteorologická služba (NWS) podle agentury Reuters oznámila, že oblast centrálních Spojených států zasáhlo 38 pravděpodobných tornád a že nejhorší z bouří se v noci ze soboty na neděli přehnala přes střední Oklahomu a zasáhla i severozápadní Texas, západní Missouri a Kansas. Podle NWS přetrvá nestabilní počasí nejméně do pondělka.

ČTĚTE TAKÉ: Čarodějnice v ohrožení. Meteorologové vydali výstrahu, lidé by neměli rozdělávat oheň

Úřady v Oklahomě dříve hlásily dvě oběti z městečka Holdenville, další člověk pak zemřel na mezistátní silnici 35 u města Marietta. Velké množství dalších lidí utrpělo zranění. „Ke čtvrtému úmrtí došlo v těžce zasaženém městě Sulphur v okrese Murray,“ uvedl podle webu CNN guvernér.

Právě město Sulphur je zasaženo nejhůře. Žije tu zhruba 5000 obyvatel. Některé budovy v centru se proměnily v trosky, řada dalších přišla o střechu. Na 30 lidí bylo zraněno. Výpadky dodávek elektrického proudu postihly asi 30 000 lidí. „Je to rozhodně největší škoda, jakou jsem od doby, kdy jsem guvernérem, viděl,“ doplnil Stitt.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kousek od smrti. Řidič natočil ničivé tornádo, živel pár metrů od něj měnil vše ve spoušť

Tagy: