Agresivní labuťák v Děčíně neútočí jen na auta. Nechtěl mě pustit do práce, říká prodavačka

Na Zámeckém rybníku v Děčíně opět útočí labutí vandal. Specializuje se hlavně na nablýskaná auta, kterým zobákem ničí lak. Oproti loňskému roku ale nejspíš rozšířil pole své působnosti.

I u labutí nejspíš platí, že se pachatel vrací na místo činu. Tedy alespoň u děčínského labutího vandala. Například na auto štábu CNN Prima NEWS útočil úplně stejným způsobem jako v minulém roce. V posledních dnech ale počty útoků začínají klesat. „Vypadá to, že už sedí na hnízdě a už asi přestal hledat soka,“ popsala prodavačka z nedalekého obchodu Alena Dočkalová.

Skoro to ale vypadá, jako by labuťákovi spíš začala vadit mediální pozornost, kterou svým vandalstvím způsobil. Zatímco aut si ve středu ani nevšiml, kamera televizního štábu mu vadila hodně. A ještě větší problém měl s nedalekou výlohou u obchodu. Prodavačku prý dokonce nechtěl pustit do práce. „Stál na výloze s roztaženými křídly. Je to dost mohutný ptáček,“ upřesnila prodavačka.

ČTĚTE TAKÉ: Labutí rodinka na Pardubicku „válčí“ se strážníky. Ti používají i donucovací prostředky

Ještě před pár týdny ale místní natočili videa, na kterých si labuťák vybíjí svůj vztek i na autech. Zatímco dříve se specializoval hlavně na tmavé vozy, nedávno se terčem jeho útoku staly i vozy světlé. „Byla jsem u známé a viděla ho tady. Stál u auta a něco z něho zobal,“ řekla jedna z místních. „Je to taková děčínská senzace,“ upřesnil další obyvatel.

Podle zoologa může za jeho agresivní chování to, že jeho partnerka nyní sedí s mláďaty v hnízdě, a on ji chrání. Právě naleštěná auta může vnímat jako konkurenci. „Odráží se v nich totiž jeho obraz, a on v nich vidí soka, před který musí bránit svoji samičku. Ten, kdo má nejčistší auto a parkuje tam, bude ho mít nejpoškrábanější,“ varoval řidiče zoolog Roman Řehák.

Tagy: