Agresor vyhrožoval Richterové v MHD. Mluvil o střelbě a posledních Vánocích, svěřila se

Partie Terezie Tománkové.

Konec pirátů ve vládě

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) zažila velmi nepříjemné chvíle v pražské MHD. Ve středu dopoledne ji během jízdy tramvají obtěžoval jiný cestující. Političce sprostě nadával a agresivně vyhrožoval. „Pokřikoval o střílení a o tom, že to budou moje poslední Vánoce,“ popsala děsivou situaci na síti X. Richterové se následně zastali dva muži. Web iDnes.cz přišel s informací, že agresor skončil v péči psychiatrů.

K incidentu došlo ve středu v 8:40. Místopředsedkyně Sněmovny vyjela tramvají číslo 13 ze stanice Ruská. „V tramvaji mi začal nadávat a agresivně vyhrožovat velký muž středního věku. Pokřikoval o střílení a o tom, že tohle budou moje poslední Vánoce,“ svěřila se v příspěvku na síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Na šéfa lidovců se hlásí další kandidát. Poslanec Heller sází na konzervativní témata a rodinu

Agresivní cestující prý v ruce třímal knihu o střelbě. Richterová měla pocit, že jí bezprostředně hrozí napadení. „Chci poděkovat dvěma mladým mužům, kteří útočníka vyzvali, aby toho nechal. Díky nim poodstoupil a já ho mohla vyfotit,“ pokračovala.

Muž však ve svém počínání pokračoval i poté. S pirátskou političkou vystoupil na další zastávce Krymská a dále na ni před lidmi útočil. Richterová tak raději zavolala policii. „Mnohé muselo být vidět i z tramvaje 22, která na Krymské byla mezi 8:44 a 8:45,“ doplnila.

Policisté pro web iDnes.cz potvrdili, že podezřelého identifikovali. Poté se sám odevzdal do jejich rukou. „Vzhledem k mužově psychickému stavu byl podezřelý převezen do psychiatrické léčebny, kde byl v minulosti více než třicetkrát hospitalizován,“ uvedl mluvčí pražských policistů Richard Hrdina. Vyšetřovatelé již zahájili řízení pro podezření ze spáchání trestného činu.

Místopředsedkyně Sněmovny chtěla podle svých slov sdílením nepříjemné zkušenosti podpořit ženy, které si prošly něčím podobným. Poprosila rovněž případné svědky incidentu, aby bližší informace sdělili policii. „Je potřeba, aby dotyčný dostal jasnou stopku. Ještě jednou moc děkuji těm dvěma mužům, kteří se mě zastali. I jejich svědectví moc pomůže,“ zakončila příspěvek.

V komentářích vyjádřila podporu Richterové poslankyně Eva Decroix (ODS). „To mě mrzí! Drž se,“ napsala. Sama zákonodárkyně přitom zažila podobnou situaci. V červenci ji přes Malostranské náměstí v Praze pronásledoval a vulgárně napadal agresivní muž. Tehdy jí pomohl poslanec a bývalý záchranář Jiří Mašek (ANO).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kauza úplatků v pražském dopravním podniku. Obvinění se vyhnou vazbě, policie stíhá 14 osob

Tagy: