Kauza úplatků v pražském dopravním podniku: Obvinění se vyhnou vazbě, policie stíhá 13 osob

NCOZ zasahuje v pražském dopravním podniku.

Kauza pražského dopravního podniku. Obvinění jsou na svobodě

Všichni obvinění v kauze veřejných zakázek Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) jsou stíháni na svobodě. Dozorující státní zástupce Adam Borgula médiím ve středu sdělil, že v případě nebude navrhovat vazbu. Policie stíhá 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek v DPP, mimo jiné na bezpečnostní systém metra.

Vrchní státní zastupitelství konkrétní jména stíhaných lidí a firem nesdělilo a ani nekomentovalo. Mezi obviněnými jsou podle deníku E15 a dalších médií členové představenstva a dozorčí rady dopravního podniku, bezpečnostní ředitel, několik podnikatelů a tři společnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Praha už si vybrala vánoční strom. Mohutný smrk v Krompachu ohrožoval okolní domy

Případ souvisí s kauzou Dozimetr, kterou také dozoruje žalobce Borgula z pražského Vrchního státního zastupitelství. Podle obžaloby skupina lidí obsadila v DPP důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

V nynější větvi případu jsou podle E15 obviněni členové představenstva dopravního podniku Marek Kopřiva a Jiří Špička, člen dozorčí rady dopravního podniku Jan Marek, bezpečnostní ředitel Bohdan Frajt, podnikatelé Jindřich Špringl starší a Jindřich Špringl mladší, Michal Studnička a Pavel Dovhomilja a jednatel společnosti AŽD Praha Roman Juřík. Podle serveru bylo také zahájeno trestní stíhání tří společností, a to firem Analogia, Information Systems Factory Group a AŽD Praha. Někteří z obviněných figurují současně i v kauze Dozimetr.

Kýve se pod Hřibem židle?

Bylo by fér, kdyby Zdeněk Hřib (Piráti) rezignoval na post náměstka primátora Prahy pro dopravu, uvedla někdejší pražská primátorka Adriana Krnáčová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Stejný názor sdílel i bývalý primátor Pavel Bém. Oba to řekli v souvislosti s probíhajícím policejním vyšetřováním možného úplatkářství v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP). Hřib to odmítl s argumentem, že on policií stíhaný není.

Sám naopak požaduje rezignaci šéfa DPP Petra Witowského. Zda je obviněn, nebo není, na tom podle Hřiba nic nemění. „Můj názor je stále stejný. Ředitel pražského dopravního podniku bere měsíční plat zhruba 750 tisíc korun. To je třikrát větší plat než premiér. K tomu přirozeně patří i velká manažerská odpovědnost,“ uvedl. Dodal, že proto není možné, aby „mu po budově podniku každou chvíli pobíhala policie“ a zopakoval, že očekává ředitelovu rezignaci.

Witowski podle vyjádření DPP na sociální síti X obviněn není. Po pondělním zásahu policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v sídle podniku celý den podával vysvětlení. S ohledem na mlčenlivost nemůže poskytnout bližší informace.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Policie zasahuje v pražském dopravním podniku kvůli úplatkářství. Hřib čeká rezignaci ředitele

Tagy:
policie doprava Zdeněk Hřib Petr Witowski Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy úplatek trestná činnost AŽD Praha E15 kauza Dozimetr Akce Dozimetr trestná činnost, právo a spravedlnost