Agresivní řidiči používají ze msty ostřikovače. Pro cyklisty a motorkáře to může být fatální

Ostřikovače mohou ohrozit cyklisty i motorkáře.

Ostřikovač auta jako zbraň

Agresivní řidiči využívají k pomstě stále častěji nový prostředek. K vybržďování, najíždění a vytrubování se přidalo ještě ostřikování. Používání ostřikovačů těsně po předjetí může být problémem hlavně pro motorkáře nebo cyklisty. Takové použití přitom může být, pokud ohrozí ostatní účastníky silničního provozu, podle policie i trestné.

Světla svítí, stěrače stírají, ostřikovače stříkají. Někdy bohužel až tam, kam by neměly. Tedy na okna nebo přímo do očí ostatních účastníků silničního provozu. Agresivní řidiči totiž ostřikovače, podobně jako takzvané vybržďování, často používají jako nástroj pomsty. A zatímco řidiče aut před proudem kapaliny ochrání čelní sklo auta, pro motorkáře to může být skutečná pohroma.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická smrt otce čtyř dětí na Slovensku. Na skútru ho srazil kamion, místní viní křižovatku

„Ten motorkář nemá moc šancí si to hledí utřít. Vy potom tou rukavicí si nějakým způsobem setřete tu tekutinu, musíte se držet jednou rukou a navíc si můžete rozmazat nějakou mouchu po hledí,“ řekl dopravní expert českého automotoklubu Igor Sirotka.

Podobná situace může potkat i cyklisty. „S používáním ostřikovačů se setkáváme stejně jako s nebezpečně těsným předjetím cyklistů. Jsou to manévry, které mohou být pro cyklisty nebezpečné. Musíte zavřít oči, někdy pustit řídítka,“ řekla Anna Kociánová ze spolku AutoMat.

„Takové případy jsme zaznamenali. Každý takový čin posuzujeme a může se stát, že to nebude pouze přestupek, ale i trestný čin,“ řekl mluvčí policejního prezídia Jakub Vinčálek.

Na druhou stranu, někdy podobná situace může nastat neúmyslně. Zabráníte jí například lepším seřízením ostřikovače – špendlíkem nebo posunutím trysky. A pokud chcete být extra ohleduplným řidičem, před použitím ostřikovačů se raději podívejte do zpětného zrcátka, jestli není někdo těsně za vámi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jedno písmenko a tolik úsměvů: Zfušovaná dopravní značka pobavila lidi z Mohelnice

Tagy: