Akt agrese a bezohlednosti, NATO musí jednat. Čeští politici odsuzují invazi na Ukrajinu

Ruský prezident Putin oznámil, že se rozhodl provést zvláštní vojenskou operaci v souvislosti se situací v Donbasu.

Kyjev se snaží opustit tisíce lidí

Čeští politici odsoudili útok Ruska na Ukrajinu a podpořili Kyjev. Invazi označili za chladně promyšlenou, bezohlednou a ničím nevyprovokovanou. Prezident Miloš Zeman chystá projev k národu. Současní i bývalí představitelé vlády upozorňují, že Ukrajině pomůže i Česká republika.

„Bohužel došlo na nejhorší. Ruská invaze na Ukrajinu je naprosto neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu, který nemůže zůstat bez reakce EU a NATO,“ napsal na Twitter premiér Petr Fiala (ODS).

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v 11:00 pronese projev k národu. „Pan prezident již obdržel podrobné informace o útoku na Ukrajinu, další následují dle vývoje situace,“ oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Vladimir Putin sáhl ke kroku, který je v zásadním rozporu s mezinárodním právem. Jedná se o akt agrese vůči jinému nezávislému státu a Česká republika bude postupovat v souladu s EU a NATO. Krok Kremlu nesmí zůstat bez reakce,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Situací se zabývají i další členové vlády. „Myslím, že svět, NATO, Česká republika budou jednat razantním způsobem. Myslím si, že to byl dlouhodobě strategický plán ze strany Vladimira Putina a Ruské federace. Musíme si uvědomit, že válka je zatraceně blízko. Jsme v komunikaci s panem premiérem a vedením naši vlády. Musíme udělat řadu rozhodnutí,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Chladný a promyšlený útok

„Je tady válka. Musí přijít ty nejtvrdší možné reakce proti Rusku a možná i proti Bělorusku, pokud se potvrdí, že se na útoku podílí, a musíme maximálně pomoci Ukrajině. Byl napaden náš přítel, stát, který je blízko nás, naprosto bezprecedentně. Navíc Putinem, který otevřeně hovoří o tom, že chce vrátit uspořádání v Evropě do doby na konci minulého století. Vidíme, že to, co někteří zlehčovali, on myslel vážně, zlehčovat už se to nesmí,“ sdělil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Tvrdě odsuzuji chladně promýšlený a ničím nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Chtěl bych také vyjádřit jasnou podporu Ukrajincům, jejich státu, vládě a nezávislosti. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost o řád vážněji než dosud,“ uvedl šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš.

K invazi na Ukrajinu se vyjádřil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Pořád jsem doufal, že to nenastane. Je to špatná zpráva pro celý svět, zejména pro Ukrajinu. Můžeme pomoci tím, že se zapojíme ještě více do sankcí, které by měly být zcela tvrdé. Je možné poskytnout další zbraně a vybavení pro Ukrajinu, poskytnout finanční i humanitární pomoc. Musíme se za Ukrajinu postavit a podpořit ji. Předpokládám, že v této době lidé, kteří mají tyto věci na starosti, vymýšlí, jak Ukrajině pomoci,“ řekl Vystrčil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Akt bezohlednosti

Podle místopředsedy ANO a Sněmovny Karla Havlíčka akt Ruska nelze tolerovat. „Ruská agrese na Ukrajině je akt bezohlednosti, který není možné tolerovat. Čelit mu lze pouze, pokud budeme jednotní, a to jak na mezinárodní, tak národní úrovni. Proto musí naše vláda dostat podporu v dalších krocích, které budou plně v souladu s postupem NATO a EU,“ napsal Havlíček na Twitter.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že se bohužel naplnil ten nejhorší scénář. „Mé myšlenky jsou s celým ukrajinským národem. NATO a EU musí reagovat,“ dodala.

„Putin ví, že Rusové vydrží hodně a spoléhá na to. Má drzou a imperiální politiku. Ať si o tom myslíme cokoliv, většina Ruska mu tleská. Musí zjistit, že narazil. Musí rozhodnout politická reprezentace a unést své rozhodnutí. Tlak bude na všech stranách a ukáže se, jak silní jsou naši vůdci,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS exministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

Tagy: