Alergie netrápí jen lidi: Proměna Keksíka, kterému alergie dělala ze života peklo

Kříženec bull plemene, pejsek Keksík, se do útulku Pet Heroes Lanškroun dostal na začátku srpna. Měl silně rozjetou alergii, kvůli které na tom byl zdravotně bídně. Jak se mu teď daří?

Keksík do útulku přišel ze záchytných kotců, kde skončil kvůli tomu, že se sám toulal venku. Čip neměl a na první pohled bylo vidět, že je na tom špatně a může za to právě alergie.

„Keksík jel hned po příjmu na veterinu. Pomalu neslyšel, protože měl srůsty v uchu, nejspíš kvůli neléčenému zánětu. Tlapky měl oteklé, že se mu na nich ani nechtělo stát, a navíc měl přerostlé drápy. Všude po těle měl bolestivá ložiska, tak zanícená, až byla horká na dotek. Jeho alergie zkrátka byla hodně rozjetá, a proto byl na tom tak špatně,“ vzpomíná vedoucí útulku, Renata Kristková.

Kříženec staforda proto musel začít s nákladnou léčbou. „Keksík dostal antibiotika a drahé léky na alergii, které musí brát pravidelně. Samozřejmě jsme nasadili speciální dietu. A pak tu bylo taky čištění nemocného ouška a koupání ve speciálním šamponu,“ popisuje Renata.

Keksík se postupně díky péči útulku dostal z nejhoršího a dnes vypadá o moc lépe. Alergie se sice nikdy nezbaví a ta se může během života měnit, ale existují postupy, kterými se udržuje v klidu. „Noví majitelé se budou muset připravit na to, že péče o něj bude finančně náročnější, právě kvůli stravě i udržování alergie pod kontrolou. My tu ale pro ně budeme, poradíme a pomůžeme. Keksík si náročnější péči určitě zaslouží. Navíc pokud se bude alergie hlídat, aby se zase nerozjela, bude z něj v podstatě zdravý pes, stačí jen přísný režim dál dodržovat,“ vysvětluje Renata.

Chcete zvířátkům v útulku pomáhat? Adoptujte si Keksíka nebo některé ze zvířátek na dálku – za pravidelný měsíční příspěvek pak budete každý měsíc dostávat e-mail s fotografií, jak se jim daří.

Tagy: