Alice Bendová a Milan Peroutka navštívili na Den zvířat kočičky bez domova

Milan má doma pejska z útulku

Nový den: Alice Bendová a Milan Peroutka v kočičím útulku

Minulý týden jsme slavili Mezinárodní den zvířat. Tento den patří bez rozdílu všem zvířatům. Ať už jsou to opomíjení volně žijící živočichové, lidmi často využívaná hospodářská zvířata, nebo domácí mazlíčci, kteří se těší největší pozornosti lidí. My jsme se vydali do kočičího útulku, kde se ten den sešli jako dobrovolníci zaměstnanci nadnárodní společnosti Mars, pod niž patří značky Whiskas nebo třeba Pedegree, společně se známými osobnostmi.

V rámci svých dobrovolnických dnů, které se konají několikrát ročně, se zaměstnanci společnosti sejdou a přiloží ruku k dílu. Nutno říct, že opravdu pomáhali, čistili kotce, uklízeli střechy, myli okna a v neposlední řadě mazlili kočičky. Mars má obecně velmi kladný vztah ke zvířatům, a jelikož je jeho velkou snahou prosazovat adopce zvířat z útulků, podporuje to v první řadě právě u svých zaměstnanců. „Nejenže máme pet friendly kanceláře, a své mazlíčky tedy mohou brát s sebou do práce, ale pokud někdo dá domov zvířeti z útulku, Mars mu hradí krmivo na celý rok,“ říká Daniela Hlaváčková, marketingová ředitelka společnosti Mars pro střední Evropu.

O adopcích toho ví hodně i herečka Alice Bendová, která přišla útulek také podpořit. Alice má doma hned čtyři adoptované pejsky a sama říká, že by zvládla víc. „Já bych dala víc, ale mám teď stopku. Takže pár měsíců ještě počkám,“ řekla herečka se šibalským úsměvem.

Domov dal psovi z útulku i zpěvák Milan Peroutka. „Adoptovali jsme díky mé sestře, které ho našla, naháče Huga. Hned jsme se do něho zamilovali. I když ještě běžela lhůta, že se o něho může přihlásit původní majitel, tak jsme od první chvíle doufali, že nikdo takový nebude. Přesto nechápu, že ho nikdo nehledal,“ řekl Milan, který má se svým partnerem ještě buldočka Bohouška. V domě na okraji Prahy má i slepice a kočičku.

A právě v kočičím útulku Kočičí dům Kocour Felix v pražských Klecanech, kde jsme natáčeli, se starají hned o 200 opuštěných koček. Vedoucí útulku Hanka sama říká, že situace v kočičích útulcích je na spadnutí hlavně kvůli nezodpovědným lidem, kteří kočky nekastrují. „Lidi pak kočku klidně vyhodí březí na ulici nebo s koťaty a pak v tom lepším případě kočka putuje k nám do útulku.“ Proto je jasné, že když by někdo chtěl útulku pomoci, je finanční příspěvek ideální. A neodmítají ani dobrovolníky, kteří by byli ochotní chodit pomáhat pravidelně. Největší pomocí je však to, když dáte domov nějakému zvířeti. Nejenže pomůžete a zlepšíte život jemu, ale uvolníte místo pro jiné zvíře v nouzi.

Osm rozkošných vymazlených koťátek hledá domovy Osm koťátek, tři holčičky a pět chlapečků (naroz. 07 a 08/2023) dva...

Posted by Kočičí dům on Tuesday, October 10, 2023

V útulku je opravdu velký počet kočiček a nejlepší je zajet osobně se podívat, vybrat si srdcem. Kočky jsou všeho věku i barev. Momentálně mají mnoho roztomilých koťátek jako třeba bráchu se sestrou Dylan a Diega, které si oblíbila i sama Alice a hned je pomazlila. Kočičky ale musejí jít do nového domova spolu, jelikož Dylan prodělala panleukopénii neboli kočičí mor a je na tom hůře s motorikou a psychicky je na bráškovi závislá. I tak jí ale handicap v ničem nebrání, jen je trochu pomalejší než brácha.

Smutné jsou pak příběhy kočiček, jako je například Arabelka. Narodila se v roce 2013, kdy ji také přijali do útulku, tehdy jako dvouměsíční kotě. Byla plachá, a proto ji nikdo nechtěl. V útulku je už deset let a přitom mohla mít krásný domov, kdyby lidé měli trpělivost a dali jí čas se v nějakém domově usadit a zvyknout si.

„Arabelka u nás už pravděpodobně dožije, je tu spokojená, ale musíme ji živit z peněz dárců, nedostáváme nic od státu. Arabelka má u nás jídlo, teplo, zázemí a kočičí kamarády. Je ale smutné vědět, že už deset let mohla mít domov a lásku své rodiny. Kdyby všude nebylo tolik nechtěných koťat a koček. Kdyby lidé kastrovali,“ říká Hanka Jánišová, vedoucí útulku.

Pokud byste útulku Kocour Felix chtěli přispět, můžete osobně během návštěvy nebo na transparentní účet. A kdybyste se rozhodli dát domov některé z kočiček, najdete je na adrese: U obalovny 948, Klecany, Czech Republic. Návštěvu je dobré si předem domluvit: 728 193 712.

Tagy: