Alou do války. Rusko povolává i stříbrného olympionika, ten se marně snaží vykroutit

Částečná mobilizace vyhlášená Vladimirem Putinem měla mít nějaká pravidla. Původní zpráva byla taková, že se týká jen vybrané skupiny mužů s předchozími vojenskými zkušenostmi, aby armáda získala efektivní bojovou sílu. Ale čas ukazuje, že Rusko si s výběrem rekrutů příliš neláme hlavu. Povolávací rozkaz dostal i sáňkařský mistr světa Vladislav Antonov.

Prvotní informace zněly, že v rámci mobilizace dojde na ruské profesionální sportovce, reprezentanty či jiné úspěšné persony až v poslední vlně. Ale tito lidé v klidu nemohli zůstat dlouho a stávají se adresáty povolávacích rozkazů. Předvolání mělo přijít i některým hokejistům z KHL, obdržel ho například také krasobruslařský mistr Evropy z roku 2020 Dmijtrij Alijev.

Válku na Ukrajině může brzy z „první řady“ poznat i bývalý boxerský mistr světa v těžké váze Nikolaj Valujev. V jeho případě je volání z armády zajímavé i z toho důvodu, že je zvoleným poslancem Státní dumy.

Ruský ministr sportu Oleg Matycin na to má jasnou odpověď. „Sport nemůže být vyčleňován jako samostatná komunita, která by měla mít nějaká exkluzivní privilegia,“ uvedl. Ještě ale poznamenal, že částečná existence výjimek je možná, ale jinak by se sport neměl stát kompletně prominentní oblastí. „Byť chápeme, že sportovci a trenéři jsou zlatým fondem. Zejména ti, kteří se připravují na olympijské hry, a členové národních týmů,“ sdělil Matycin.

Členem národního týmu je i sáňkař Vladislav Antonov. Minulý týden měl zahájit tréninkový kemp v Soči, ovšem byl zahrnut do mobilizace, jak prozradil vedoucí ruských sáňkařů Artěm Petrakov. Antonov není žádným druhořadým závodníkem – na domácí olympiádě v roce 2014 získal stříbro ve smíšené štafetě a předloni se se stálým parťákem Alexanderem Denisijevem stal mistrem světa. Přesto jako jediný ze skupiny obdržel povolávací rozkaz.

Pozvánka na frontu ale nemusí být zrovna v případě 31letého Antonova neřešitelnou záležitostí. Petrakov prostřednictvím agentury RIA Novosti prozradil, že národní tým úřadům zaslal potřebné dokumenty s cílem zajistit pro veleúspěšného sáňkaře odklad. A mohlo se zdát, že úspěšně. „Vladislav dostal dočasný odklad, nyní je doma a po obdržení dokumentů půjde na vojenský náborový úřad a požádá o uvolnění,“ konstatoval Petrakov.

Na uvolnění se podílí i armádní klub CSKA, který Antonovovi připravil osvědčení a zaslal mu ho domů do Krasnojarsku, kde žije. Proto zamířil na náborový úřad, kde však nečekaně narazil. Web Sport24 informuje, že kýžené uvolnění – tedy možnost připravovat se na novou sezonu – účastník letošních olympijských her v Pekingu nezískal.

Tagy:
válka Evropa Olympijské hry Ukrajina Soči mobilizace sport Rusko sáňky národní tým sáňkař Kontinentální hokejová liga ruská invaze na Ukrajinu válka Vladislav Antonov Oleg Matycin povolávací rozkaz