Nejsem připraven zabíjet. Ruský rapper raději spáchal sebevraždu, než aby válčil

Rapper Walkie si nedokázal představit narukovat do armády. A tak spáchal sebevraždu.

Ruský raper zvolil smrt místo mobilizace

Sedmadvacetiletý ruský rapper Walkie spáchal sebevraždu, aby nemusel na frontu. Umělec – vlastním jménem Ivan Vitalijevič Petunin – se tím vzepřel mobilizaci vyhlášené prezidentem Vladimirem Putinem. Jeho tělo našla policie poblíž výškové budovy v Krasnodaru. Předtím na sociálních sítích zveřejnil vzkaz na rozloučenou, ve kterém veřejnosti sdělil, že nemá právo nikoho zabíjet pro jakékoliv ideály.

„Nemůžu a nechci zatížit svou duši hříchem vraždy. Nechci a nejsem připraven zabíjet pro jakékoliv ideály. Zabít člověka ve válce, nebo jen tak, je něco, co nedokážu,“ uvedl Petunin ve videu na sociální síti Telegram. Vzkaz uvedl slovy: „Pokud toto sledujte, pak už nejsem na živu.“

Rovněž mluvil o tom, co je v posledních dnech velké téma. Tedy že částečná mobilizace není tak úplně částečná a netýká se pouze avizovaných 300 tisíc rezervistů. Ministr obrany Sergej Šojgu chce ve spolupráci s Vladimirem Putinem podle některých nezávislých ruských médií povolat až milion lidí.

„Zůstanu v historii jako někdo, kdo nepodporoval to, co se děje,“ podotkl také Petunin předtím, než spáchal sebevraždu. Jeho tělo bylo nalezeno v pátek poblíž výškové budovy v krasnodarské ulici Kongresjnaja.

Hudebník byl známý především pro svůj um v oblasti improvizace, v roce 2018 vydal album Mental.

Jiní ruští občané volí méně extrémní únik před mobilizací. Podle odhadů z největšího státu světa od vyhlášení stavu pohotovosti uprchlo přes 200 tisíc Rusů. Většinou do Gruzie, Kazachstánu nebo Turecka.

Tagy:
válka Vladimir Putin smrt sebevražda Ukrajina mobilizace Rusko rapper Sergej Kužugetovič Šojgu Ivan Vitalijevič Petunin Walkie