Američan dostal rekordní trest za útok na Kapitol. Jak rozsudek zdůvodnil soudce?

Dosud nejvyšší trest za útok na americký parlament z ledna 2021 dostal v pátek devětačtyřicetiletý muž, kterého soud poslal na 14 let a dva měsíce za mříže. Informuje o tom agentura AP, podle níž už soudy od útoku, který otřásl Spojenými státy, odsoudily stovky lidí.

Peter Schwartz, který byl v minulosti téměř čtyřicetkrát trestán, při útoku na Kapitol mimo jiné napadl policisty pepřovým sprejem. Státní zastupitelství požadovalo trest pro tohoto svářeče ve výši 24,6 roku, soudce mu nakonec vyměřil trest o zhruba deset let kratší. I tak je to ale o poznání více než dosavadní nejdelší trest za útok na budovu Kongresu, který byl desetiletý.

Soudce Schwartze označil za „vojáka proti demokracii“, který se podílel na „chaosu a zmatku, jaký tato země neviděla.“

SOUVISEJÍCÍ: Ivanka Trumpová musí k výslechu. Kvůli útoku na Kapitol bude vypovídat i její manžel

Za útokem na Kapitol ze 6. ledna 2021 stáli příznivci tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, kteří stejně jako on odmítli uznat jeho porážku v prezidentských volbách koncem roku 2020. Těsně před útokem na shromáždění nedaleko budovy Kongresu Trump své příznivce vyzval, aby „bojovali jako o život“.

Při samotném útoku zemřeli čtyři lidé. Zkolaboval a poté zemřel i strážce zákona, kterého jeden z útočníků postříkal chemickou látkou. Pár dnů po útoku spáchala sebevraždu dvojice policistů, další dva po několika měsících.

Tagy:
útok trest Ivanka Trumpová soud USA Donald Trump Kapitol Spojených států amerických Peter Schwartz