Georgie: Demokraté získali jednoho senátora, druhý souboj je zatím těsný

Raphael Warnock

V Georgii pokračuje sčítání v těsném souboji o druhé křeslo

Ve druhém kole senátních voleb v americkém státě Georgie zvítězil podle projekcí společnosti Edison Research demokratický kandidát Raphael Warnock. Porazil obhajující republikánskou senátorku Kelly Loefflerovu. Podle listu The New York Times demokraté míří k vítězství i ve druhém souboji, v němž se střetnul republikánský senátor David Perdue s demokratem Jonem Ossoffem.

Výsledek rozhodne o tom, která z politických stran ovládne tuto komoru amerického Kongresu a jak bude moci zvolený prezident Joe Biden prosazovat své legislativní plány. Aby demokraté získali v Senátu většinu, museli by v Georgii zvítězit oba jejich kandidáti.

Republikáni mají po loňských podzimních volbách ve 100místném Senátu jistých 50 křesel, zatímco demokraté 48. V případě vítězství obou demokratických kandidátů by pak demokratům většinu zabezpečila zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová, která z titulu své funkce bude Senátu předsedat a může hlasovat pouze v případě rovnosti hlasů.

Zatím 49. senátorský mandát podle všeho zajistil demokratům jedenapadesátiletý baptistický farář Warnock, který se stává prvním černošským senátorem zvoleným v Georgii. Americká média oznámila jeho vítězství nad republikánskou senátorkou Kelly Loefflerovu v momentě, kdy bylo sečteno přes 95 procent očekávaného počtu hlasů, přičemž Warnock vedl skoro o dva procentní body.

Kandidátka Loefflerová: Tyhle volby vyhrajeme

Loefflerová, která během kampaně Warnocka označovala za radikála a marxistu, zatím porážku neuznala. „Tyhle volby vyhrajeme,“ uvedl její štáb těsně před tím, co ji agentura AP a další média označila za poraženého kandidáta.

Souběžně konané klání, v němž se utkal republikánský senátor David Perdue s demokratem Jonem Ossoffem, nemá dosud jasného vítěze. Ossoff se ovšem nad ránem místního času ujal v průběžných výsledcích vedení, které následně narostlo na 9 500 a poté na 12 800 hlasů, neboli 0,3 procentního bodu. Čeká se, že dosud nesečtené hlasy jeho převahu spíše zvýší.

Demokratickému kandidátovi se v Georgii souboj o senátorský mandát nepodařilo vyhrát od roku 2000. Ossoff by se ve věku 33 let v případě úspěchu stal nejmladším členem Senátu. Zároveň by přinesl zásadní vítězství pro nastupujícího prezidenta Joea Bidena, jehož pozici by Senát ovládaný republikány výrazně oslaboval.

Senát je v Kongresu při utváření zákonů rovnocenným partnerem Sněmovny reprezentantů. Silnější je navíc v tom, že schvaluje obsazení postů ve vládě i na federálních soudech. Ve Sněmovně reprezentantů získali demokraté v podzimních volbách těsnou většinu a po letech mají šanci kontrolovat celý Kongres.

Ossoffův soupeř Perdue během volební noci souboj také nevzdával. Kampaň republikánského senátora uvedla, že je přesvědčená, že Ossoff nevyhrál. Perdueho tým avizoval, že se bude všemi dostupnými způsoby snažit „zajistit řádné započítání každého legálně odevzdaného hlasovacího lístku“.

Tagy:
Spojené státy demokrati republikáni senátor Joe Biden Senát volby The New York Times Georgie Raphael Warnock Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Kamala Harrisová Senát Spojených států amerických