Není možné, abychom v Georgii prohráli, prohlašuje Trump před volbami do Senátu

Donald Trump

Trump je přesvědčený o vítězství i v Georgii

Americký prezident Donald Trump stále považuje volby za „zmanipulované“ a věří v „zásah“ od svého viceprezidenta Mikea Pence. Prohlásil to během pondělního projevu v Georgii. Do jižanského státu se vydal podpořit republikánské senátory Davida Perdua a Kelly Loefflerovou. Jejich případné úterní znovuzvolení označil za „linii poslední obrany.“ V opačném případě dojde podle Trumpa k nástupu socialismu.

„Chtěl jsem vám velmi poděkovat. Ahoj Georgie! Mimochodem není možné, že bychom prohráli v Georgii. Byly to zmanipulované volby,“ řekl hned na začátku svého projevu prezident Trump. „Stále bojujeme. Uvidíte, co se stane. Tohle je velký dav. Víte, že tu byl dnes i Biden. Přihlíželo mu čtrnáct lidí ve třech automobilech,“ pokračoval Trump. Bidenův odpolední projev v Georgii přitom sledovaly desítky lidí, a nikoliv jen v automobilech.

Snad zasáhne Pence

Prezident také vyjádřil své naděje, že do rozhodovacího procesu o budoucím prezidentovi zasáhne ještě jeho viceprezident Mike Pence. „Doufám, že Mike Pence zasáhne v náš prospěch. Doufám, že náš skvělý viceprezident zasáhne. Je to skvělý člověk. Samozřejmě, pokud to nechá být, tak ho tak rád mít nebudu,“ uvedl s úsměvem.

Trump tím narážel na středeční společné setkání amerického Kongresu, v průběhu kterého proběhne sčítání hlasů volitelů. Viceprezident Mike Pence jako předseda senátu má potom podle tradice slavnostně vyhlásit vítězství Joea Bidena. Představa, že by Pence vystoupil proti tomuto aktu a znehodnotil hlasy volitelů, není příliš reálná. Jeho role v celém aktu je totiž pouze ceremoniální.

Republikánští senátoři patří mezi prezidentovy oddané

Přestože Trump strávil většinu času svého projevu mluvením o svých úspěších, došlo nakonec i na republikánské senátory Davida Perdua a Kelly Loefflerovou. „David byl jedním z našich největších zastánců ve Washingtonu D.C. Je to skvělý gentleman,“ řekl Trump. Ještě více potom vyzdvihl činy „šampiónky“ Loefflerové. „Kelly je neochvějným obráncem naší skvělé armády. Podporuje stavbu zdi i hraniční stráž,“ pochvaloval si.

Perdue i Loefflerová patří k příznivcům Donalda Trumpa. Oddanost prezidentovi navíc oba demonstrovali i v posledních dnech. Loefflerová v pondělním interview pro Fox News připustila, že proti středeční certifikaci hlasů volitelů v americkém Kongresu vznese námitku. Perdue zase zkritizoval zveřejněnou nahrávku tajemníka Georgie Brada Raffenspergera, ve které Trump tlačil na získání dodatečných hlasů. „Je to odporné,“ uvedl v neděli Perdue na Raffenspergerovu adresu.

Trump: Volte osobně

Přes veškerá Trumpova tvrzení o „zfalšování voleb,“ se jeho právnímu týmu zatím nepodařilo shromáždit přesvědčivé důkazy a americké soudy v souladu s tím zamítly i většinu žalob jeho týmu. U některých republikánských voličů však Trumpův vzkaz přesto rezonuje. Mnoho z nich z tohoto důvodu považuje účast u voleb za zbytečnou.

Prezident se proto snažil voliče přesvědčit, že volit má smysl. Lidé však podle něj musí přijít k volbám osobně. „Lidé chtějí odvolit osobně, nechtějí volit korespondenčně. A ujistěte se, že vás hlas je započítán,“ instruoval Trump své voliče. Spolu s tím prezident také zdůraznil důležitost úterních voleb a označil je za „vůbec ty nejdůležitější v historii země.“ „Osud naší země je ve vašich rukou. Celý svět bude zítra sledovat lid Georgie. U zítřejších voleb se musíte ukázat v rekordních číslech. Musíte je zaplavit,“ apeloval Trump na voliče.

Pětačtyřicátý prezident zároveň pohrozil, že vítězství demokratů by znamenalo „nekontrolovatelnou absolutní moc nad každým aspektem života“ občanů USA. „Lidé Georgie budou vydáni na milost a nemilost socialistům, komunistům a marxistům. Tam to totiž spěje,“ varoval Trump voliče.

Republikáni musejí obhájit alespoň jedno křeslo

Vedle Trumpa měl v pondělí odpoledne projev v Georgii i budoucí prezident Joe Biden. Biden podpořil reverenda Rafaela Warnocka a Jona Ossofa. „Pokud vyšlete do Washingtonu Jona a reverenda, tak schválíme dvoutisícidolarový šek. Vrátíte tak mnoha lidem naději, slušnost a čest,“ lobboval za demokraty Biden.

Současné rozložení sil v senátu je 50 ku 48 křeslům ve prospěch republikánů. Aby si udrželi senátní většinu, musejí v úterý obhájit alespoň jedno ze dvou křesel. V případě, že zvítězí oba demokratičtí kandidáti, stane se jazykem na váhách budoucí viceprezidentka Kamala Harris. Podle předběžných odhadů už odvolilo na tři miliony lidí.

Tagy: