Americká základna? Zatím jsme o tom nemluvili, je to nešťastné, zní z koalice

Koalice Spolu

Co říkají politici na návrh americké základny v ČR?

Zřízení vojenské základny NATO v Česku budí uvnitř vládní koalice rozpaky. Po Velikonocích by se o tom měla podle svých slov bavit ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým americkým protějškem. Jenže téma zatím neprojednávala ani vláda, proto jsou slova Černochové podle koaličních politiků nešťastná. Ministryně otázku základny, na které by měli působit i američtí vojáci, zmínila v rozhovoru pro Deník N.

„Nechci mluvit o konkrétních detailech, myslím si ale, že by pro nás bylo důležité, že se nějaká dohoda bude chystat,“ překvapila Černochová v interview.

„Ta debata prakticky ještě nezačala. Byla to úvaha, kterou řekla ministryně Černochová do médií – že při návštěvě v Americe po Velikonocích bude jednat s ministrem obrany USA,“ uvedl místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V nedělní Partii Terezie Tománkové byl ale konkrétnější a řekl, kde by si dovedl základnu s americkými vojáky představit. „Přerov nebo Mošnov. To jsou lokality, kde by něco takového mohlo připadat v úvahu, ale předbíháme. To vůbec v té diskuzi není takhle daleko,“ upřesnil.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše ještě o této záležitosti vláda nedebatovala. „Považuji za velmi nešťastné téma otevírat tímto způsobem skrz výroky do médií,“ zhodnotil oznámení Černochové Bartoš. V programovém prohlášení vlády se o zřízení americké základny nemluví.

Politolog Jan Kubáček si myslí, že způsob zveřejnění tématu bez předchozího projednání může potenciální plány poškodit. „Pokud došlo k tomu, že to ještě není předjednané, tak oznámení paní ministryně vnímám jako slovní pyrotechniku. Vede to k tomu, že zmobilizujete soupeře a vylekáte část veřejnosti,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kubáček.

ANO i SPD zmiňují referendum

Hnutí ANO podle slov Andreje Babiše podporuje posilování východního křídla NATO, o základně v Česku by ale nechal rozhodnout občany. „V tuto chvíli si myslím, že to není potřeba, když na Slovensku máme vojáky. Neznáme detaily, ale je to samozřejmě dost důležitá otázka, která by si možná i vyžádala nějaké referendum,“ uvedl Babiš.

Možnost referenda v nedělní Partii zmínila také Karla Maříková z SPD. „Přináší to bezpečnostní riziko, když budeme mít v Česku vojenskou základnu. Pokud tady budeme mít základnu, můžeme být nějakým cílem. Vy byste se možná cítila bezpečněji, ale já ne,“ poznamenala směrem k moderátorce Terezii Tománkové Maříková.

Ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že americká základna na území ČR je otevřená otázka do budoucnosti. Zatím však není na stole konkrétní plán nebo žádost ze strany Spojených států.

Tagy: