Vitalij pracoval v Plzni, v bojích na Ukrajině padl. Vdova popsala manželovo odhodlání

Vitalij s rodinou a kamarádem

Vitalij padl v bojích na Ukrajině

Pětatřicetiletý Ukrajinec Vitalij, který 3 roky pracoval v Plzni v továrně na letecké součástky, padl ve válce. I když bojovat nemusel, odjel 2. března společně s dalšími sedmi muži na Ukrajinu. V Plzni po něm zůstala manželka Oksana a šestiletá dcerka Viktoria.

Vitalij Skoryk už nikdy neobejme svoji manželku a nebude si hrát s šestiletou dcerkou Viktorií. 19. března po několika dnech strávených v boji v první linii padl. „Já přesto dál volala, psala zprávy, že ho čekáme živého. Ale bez odpovědi,“ popsala se slzami v očích jeho manželka Oksana.

V roce 2015 už se zapojil do bojů na Donbase. Když Putinova vojska napadla Ukrajinu, neváhal ani minutu a rozhodl se, že pojede bojovat. V den jeho odjezdu přijela do České republiky i Oksanina sestra, která utekla právě z válečných oblastí i se svým desetiměsíčním synem. „Já přijela a říkala: ‚Vitali, kam jedeš, viděla jsem, co se tam děje, nemůžeš.‘ On říkal, že tam jsou děti, ženy a že musí jít bránit,“ popsala poslední setkání se svým švagrem Viktoria.

Tělo Vitalije pohřbili v jeho rodné vesnici

Při bombardování 20. března se zranil i jeho kamarád. Momentálně se zotavuje v nemocnici v Moršinu ve Lvovské oblasti. „Mám poraněné obě nohy,“ popsal. Podle něj přesně věděli, kde budou bojovat. „My jsme věděli, že jdeme do první linie,“ upřesnil.

Tělo Vitalije se podařilo dopravit do jeho rodné vesnice, kde měl pohřeb. Manželka se s ním ale kvůli situaci na Ukrajině rozloučit nemohla. „Jsem moc vděčná těm, kteří odvezli z toho pekla tělo mého manžela,“ poděkovala Oksana. „Naše rodina ztratila velkého člověka, to je pro nás moc špatně,“ doplnila Viktoria.

Až válka skončí, chce Oksana v Plzni zůstat a Viktoria by tady měla příští rok začít chodit do školy.

Tagy: