Kde by mohla stát v Česku americká základna? O tom jsme nejednali, tvrdí resort obrany

Jana Černochová

Cyril Svoboda o možné americké základně v ČR

Ministerstvo obrany zatím o konkrétních lokalitách pro případnou americkou vojenskou základnu v Česku zatím nejednalo. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) však ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že by přicházely v úvahu základny v Přerově či Mošnově.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu prohlásila, že po Velikonocích bude jednat ve Spojených státech se svým protějškem Lloydem Austinem. Mimo jiné by chtěla otevřít téma přítomnosti americké vojenské základny v Česku.

Česko by mohlo podle Černochové uzavřít dohodu jako Slovensko, na jejímž základě Američané mohou v zemi využívat dvě vojenské základny. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v nedělní Partii upřesnil, že debata kabinetu na toto téma ještě ani nezačala.

Lidovecký předseda však potvrdil, že by možná přítomnost americké základny v ČR měla být jednou z věcí, kterou bude česká ministryně obrany v USA řešit. Podle Jurečky by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) sdělil, že považuje za nešťastné zprávy o americké základně podávat skrz výroky do médií. „O návrhu nediskutovala vláda ani koalice. Stejně tak není v programovém prohlášení,“ dodal.

Tagy: